“Allah uji saya, tak boleh tidur sampai kurus’. Lima bulan tak boleh lena, titik tolak faizal ismail pilih berhijrah ke jalan Allah.
Tak dapat bayangkan tak dapat tidur lima bulan, sehari pun tak tentu arah hidup. Benarlah setiap ujian yang datang pasti ada hikmahnya.
Allah Uji Saya
Ustaz Mohamed Hanafiah Abdul Malek atau lebih mesra dengan panggilan Ustaz Hanafi berkongsi titik tolak hijrah Faizal Ismail.
Kisah itu dikongsikan beliau ketika mengikuti program Jom Cuci Masjid (JCM) siri ke 39 di Kampung Tok Muda, Kapar Klang. Apa yang menarik, program tersebut turut disertai oleh seorang personaliti radio dan pengacara TV iaitu Faizal Ismail (FBI).
Menerusi sesi perkongsian, Faizal telah mengambil peluang bercerita tentang pengalaman hijrah yang beliau lalui. Moga kisah yang dikongsikan oleh Faizal ini menjadi panduan dan teladan bersama.
“Ceritanya bermula semasa Covid-19 melanda negara, semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Waktu itu allah tarik satu nikmat dari hidup saya, nikmat tidak boleh tidur.
‘Kalau difikirkan, tidak ada masalah apa sangat pun cuma tidak boleh tidur sahaja. Orang lain diuji dengan macam-macam penyakit kanser dan sebagainya. Saya cuma tidak boleh tidur,” kata Faizal.
Menurut Faizal, masalah sukar tidur yang dialaminya bukan hanya sehari dua tetapi sehingga lima bulan. Beliau juga sudah berjumpa ramai doktor dan buat pemeriksaan namun kata doktor tiada apa-apa masalah kesihatan. Mungkin terlalu runsing memikirkan PKP dan Covid-19.
Ads
“Cuba bayangkan. Saya sudah cuba tidur pagi, petang, siang dan malam tapi tetap terjaga. Saya jadi pening, serabut, lemah, hidup tidak tentu arah sampai kurus. Macam-macam orang bagi pendapat. Ada yang cakap kena sihir, gangguan jin dan sebagainya,” kata Faizal.
Selepas itu Faizal berjumpa pula dengan ustaz-ustaz. Mereka menasihatkan Faizal jangan terlalu memikirkan ada gangguan syaitan, sihir atau seangkatan dengannya. Fikir apa yang Allah hendak bagi pada beliau.
Sampai Kurus
Menurut Ustaz Hanafi pula, beliau rasa tersentuh dengan perkongsian Faizal. Di sebalik setiap ujian, ada rahmat yang ALLAH hendak bagi. Itu kata-kata yang diucapkan oleh ustaz-ustaz yang ditemui oleh Faizal.
‘LUAHAN FAIZAL. BETUL. ALLAH UJI MANUSIA DENGAN BERMACAM-MACAM CARA. SAYA SENDIRI DIUJI DENGAN KANSER. ADA ORANG DIUJI DENGAN HARTA, KONFLIK SAUDARA DAN SEBAGAINYA,” JELAS USTAZ HANAFI
Berbalik semula pada perkongsian Faizal, semasa mendengar ustaz-ustaz berbicara tentang ujian dan rahmat Allah, Faizal mengakui dia tidak ada rasa apa-apa. Mungkin sebab beliau tidak memahami maksud yang ustaz-ustaz ini cuba sampaikan.
“Saya berfikir, macam mana ALLAH sayang saya. ALLAH hendak bagi rahmat macam mana. Sedangkan saya pening. Saya lemah. Tidak terurus. Saya tidak faham macam mana ALLAH sayang saya dalam keadaan saya menderita dengan keadaan itu.
“Lima bulan dalam keadaan tidak tentu arah, saya hanya duduk di atas katil. Waktu itu saya hanya tahu mengadu pada ALLAH. Akhirnya saya sedar bahawa yang memiliki segala-galanya adalah ALLAH.
Ads
‘Hatta tidur saya sekali pun milik ALLAH. Kalau ALLAH tidak izinkan kita tidur, jangan harap kita dapat tidur walau sekejap sekalipun,” ujar Faizal.
Faizal mengakui betapa besarnya kuasa dan nikmat ALLAH. Selepas mula mendapat kesedaran terhadap apa yang dilaluinya, Faizal mula bermuhasabah tentang kehidupannya sebelum itu. Sibuk dengan bermacam-macam urusan. Tidak sempat hendak solat berjemaah dan membaca al-Quran.
Ads
“Saya langsung tidak berkesempatan hendak menyertai program-program mencuci masjid seperti yang saya sertai ini. Jadual sangat padat, tidak sempat hendak fikir soal akhirat,” jelas Faizal.
Selepas pengalaman yang dilaluinya, Faizal mula mencari orang-orang alim serta mengikut mereka, dapatkan nasihat dan ilmu agama dan memilih jalan hidup yang lebih sempurna. Begitulah cerita tentang penghijrahan Faizal seperti yang diulas oleh Ustaz Hanafi.
Jelas Ustaz Hanafi, kita perlu bersyukur dengan apa sahaja rezeki yang ALLAH bagi pada kita. Tidak kira rezeki itu besar atau kecil, kita suka atau tidak suka. Mesti bersyukur. Syukur ini bukan setakat ucap terima kasih di mulut.
Titik Tolak
Bukan setakat lafaz Alhamdulillah sahaja tetapi menggunakan segala nikmat yang ALLAH bagi mengikut apa yang ALLAH perintah dan tinggalkan apa yang ALLAH larang.
“ALLAH SURUH KITA SOLAT, MASUK WAKTU, MESTI SOLAT. ALLAH SURUH BUKAN PAKSA. BULAN RAMADAN ALLAH SURUH PUASA KITA PUASA. ALLAH BAGI MATA SURUH KITA TENGOK BENDA BAIK-BAIK. JAGA MATA KITA HANYA UNTUK PANDANG YANG BAIK-BAIK.
Faizal Ismail Berhijrah
“ALLAH bagi kita mulut supaya kita makan makanan yang halal. Jaga percakapan kita dari menyakiti hati orang. ALLAH bagi rezeki wang ringgit yang banyak maka keluarkan zakat, banyakkan infaq dan sedekah,” kata Ustaz Hanafi.
Ternyata, bermacam nikmat yang ALLAH beri, banyaknya tidak terkira. Dalam al-Quran ada menyebut, kalau kita hendak tulis nikmat yang ALLAH bagi pada kita dengan seluruh lautan yang ada di muka bumi ini pun, tidak mampu kita hendak tuliskannya.
Kashoorga: Sebenarnya terlalu banyak nikmat yang Allah bagi, cuma kadang-kadang kita terleka.
Perkahwinan itu adalah detik terindah dalam hidup. Kalau boleh mahu majlis yang diraikan akan dikenang sampai bila-bila. Dan sebagai raja sehari pasti kita mahukan perjalanan majlis itu bermula dengan lancar hinggalah berakhirnya majlis berkenaan.
Namun kita hanya merancang dan Tuhan juga yang menentukan. Siapa sangka majlis resepsi usahawan kosmetik Datuk Alha Alfa yang diadakan di Dewan Mindef mencetuskan satu memori indah yang cukup manis untuk dikenang.
Kek perkahwinan berbentuk menara yang dihias seakan-akan cermin tinggi tumbang ketika pengantin sedang merakamkan gambar kenangan.
Walaupun kejadian itu tidak disengajakan, tetapi berkali-kali pihak yang meletakkan kek tersebut di tenga pentas meminta maaf pada Datuk Alha.
Namun beliau sedikitpun tidak marah atau melenting malah memberitahu ia menjadi satu memori yang cukup indah untuk diingati dirinya dan isteri kelak. Baginya apa yang penting tidak ada yang cedera atau berada di belakang kek berkenaan.
Berkongsi status di laman Instagramnya, Datuk Alha memberitau rezeki (makan kek) hanya setakat itu sahaja dan meminta maaf kepada tetamu yang tidak dapat merasa kek berkenaan.
Tambahnya lagi dia juga turut berterima kasih kepada team Nas Great Idea Wedding yang bertanggungjawan merealisasikan impiannya menyediakan kek kaca kerana sebelum itu ramai yang menolak kerana tidak mahu mengambil risiko jika berlaku apa-apa.
Datuk Alha dan isteri, Datin Noor Azlin yang selamat melangsungkan akad nikah di Taiping 28 September lalu turut memohon maaf daripada tetamu jika ada kekurangan daripada pihak mereka sepanjang majlis berlangsung.
Sebaik muat naik posting berkenaan, ramai yang memberitahu majlis semalam seperti wedding of the year walaupun berlaku kejadian kek tumbang.
Rata-rata memberikan komen positif dan menyifatkan Datuk Alfa seorang yang positif, humble dan berhati mulia apabila tidak marah atau melenting disebabkan kejadian berkenaan. Malah mereka turut mendoakan rezeki beliau lebih murah lagi di tempat lain kelak.
_einasaad_ Allah..takde rezeki..semoga sy pun jd sepositif dato..semoga rumahtgga dato kekal bahagia hingga kesyurga…aamiin
iamshekin xpe dato..yg penting majlis lancar..kek rebah dpt cvr dgn majlis yg meriah gtu..smg bahagia hgg hjg nyawa..suka tgk dato n datin..part story dpd awl smp kawen tu plg inspired!
Moga rezeki terus mencurah-curah selepas ini
narabeauty_hq Allahh akan datangkan yang lagi baik untuk Dato n Datin nanti. Berlapang dada dan tidak salahkan mana2 pihak lebih melegakan. Mmg nampak berat giler kek tu. Semoga rezeki Dato @alhaalfa lebih mencurah2 selepas ni
nettyzjoey Semoga rezeki dato lagi & lagi & lagi & lagik murahhh lps ni… btol, kek mmg bole cari..stay positive n humbleee !
wawadhiya_ Sebenar Allah nak tunjuk nilai jati diri dato lebih bernilai dari kek tu .. setinggi2 kek .. tinggi lagi budi bahasa dato 🖒 jatuh kek tu ..tapi kesabaran dato tak ikut jatuh sekali …
Pening untuk memikirkan apa lagi juadah yang mahu disajikan untuk ahli keluarga. Jadi apa kata kita sediakan kek untuk sajian minum petang hari ini.
Caranya yang sangat mudah untuk diikuti terutama bagi mereka yang baru pertama kali membuat kek.
Untuk kali ini kita berkongsi membuat Japanese Cheese Cake atau Kek Keju Jepun daripada Puan Aila yang membuat dari air tangannya setelah mencubanya beberapa kali.
kek keju jepun gerenti jadi….(insya Allah)
ni resepi bukan saya pemilik asal tapi saya dah cuba buat 3 4 resepi cuma yg ni elok sungguh kejadian..korang yang x pandai buat mesti jadi asalkan ada mixer dan oven..
bahan2 A – 8 keping keju slice.resepi asal 7 keping..saya guna cheesedale..atau boleh ganti 250g tatura cuma keju slice lagi sedap. carilah yang elok sikit..korang jugak yang nak makan kan – 75g butter..lebih kurang 3 sudu – 200ml susu segar..1 kotak susu
yang ni guna kaedah double boiler utk panaskan susu..koyak2 cheese tadi masuk sekali..kacau2 sampai sebati pastu masuk butter sampai cair….
bahan B – 4 biji telur gred A asingkan terus putih dan kuningnya – ½ sudu teh cream ot tartar – 75g gula kastor..utk yang x ada penimbang saya dah sukatkan siap2..dia ½ cawan lebih sikit minum petang yg ada piring macam dalam gambar tu…ye,separuh..x paham tanya je.. – tepung naik sendiri 75g..lebih kurang 5 sudu makan..contoh dalam gambar. – esen vanilla
yg ni tadi putih telur tu pukul sampai kembang letak cream of tartar dan gula kastor sampai kembang telungkupkan x jatuh…yg kuning tu pun pukul jugak tapi bekas asing2 lah..letak esen vanilla sikit.
siap yg ni tadi masukkan bahan A dalam kuning telur tu..tapis tau…pastu kacau guna senduk je..jgn guna mixer pulak…..bila dah sebati elok masukkan tepung..pastu baru letak putih telur tadi sikit2…kacau guna senduk je manja2..jgn kasar2 tau….senang je kan….
ok nak masuk dalam loyang ni saiz 8″ just nice lah..letak kertas minyak kat bawah..tepi tu letak pun ok..saya x letak pun..jgn oles minyak kat tepi tu..kek dah masak nanti dia kecut sendiri..
guna kaedah water bath..suhu ikut oven masing2.. saya letak 160 tadi..masa saya lebih kurang sejam gak..
toping di just cream cheese,sesudu lemon,susu pekat je pukul sebati….kek ni ada orang nak beli gini rm30…sedihhhh…
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Selama ini, Ashraf Muslim tak pernah menabung, tapi Allah makbulkan doa dapat tunai haji di usia muda.
Rupa-rupanya asbab arwah bapanya menabung di Tabung Haji melalui potongan gaji sedari Ashraf Muslim kecil lagi membolehkan Ashraf tunaikan haji pada 2019 pada usia 37 tahun.
Ashraf Muslim Tak Pernah Menabung
‘Ayah potong gaji RM 50 setiap bulan ketika dia berkerja dahulu, bukan untuk saya seorang. Untuk adik-beradik lain pun ayah lakukan perkara yang sama.
‘Tentu saja bila dapat surat panggilan haji, perasaan teruja dan sebak bersilih ganti. Maklumlah Allah mendengar doa saya yang hendak pergi tunaikan haji sangat-sangat.
‘Memang setiap kali solat berdoa, saya minta doa dengan Allah untuk dapat peluang tunaikan haji. Tapi dalam masa yang sama timbul perasaan tertanya-tanya apa ujian Allah untuk saya di sana kelak,’ luah Ashraf Muslim satu-persatu.
Menurut selebriti, diberi peluang untuk menunaikan haji dan umrah sebenarnya cukup berbeza. Biarpun sebelum itu, Ashraf Muslim pernah menunaikan umrah, namun tatkala dipanggil menjadi tetamu Allah untuk menunaikan haji, perasaan amat sukat digambarkan dengan kata-kata dan perasaan pula bercampur-baur.
Malah, pada peringkat awal kongsi Ashraf dia banyak bertanya pendapat kepada kedua isterinya, apakah perkara terbaik yang perlu dia lakukan sebelum menjejakkan kaki ke Tanah Suci.
Buat masa itu, dirinya banyak memberi fokus kepada persediaan diri. Sebenarnya bila kita serahkan segalanya pada Allah, Dia akan permudahkan segalanya.
Dapat Tunai Haji Di Usia Muda
“Allah layan saya macam VVIP, dari hantar luggage. Kemudian ketika naik flight sehinggalah sampai ke mekah. Rasa semuanya dimudahkan, sebab Allah sudah susun cantik.
“Tapi setiap orang pasti akan berdepa dengan ujian setiap kali menunaikan. Saya juga tak terkecuali, saya pula buat haji Ifrad. Dugaannya kita kena pakai ihram lebih lama berbanding orang lain.
‘Perjalanan 10 hari berihram, ada saja ujian tapi dalam diam dia mendidik hati untuk bersabar. Alhamdulillah apa yang dapat saya katakana, perjalanan haji pertama yang cukup indah biarpun berdepan dengan pelbagai ujian,’ tambah Ashraf Muslim.
Ikuti perkongsian lanjut bersama Ashraf Muslim dalam Tetamu Haramain:
Kashoorga: Masing-masing ada pengalaman yang tersendiri dalm mengerjakan ibadat haji, begitu juga dengan Ashraf Muslim. Namun percayalah, apa yang berlaku adalah ujian untuk meningkatkan keimanan kita pada yang Maha Esa.
Keluar pejabat pada waktu bekerja untuk melakukan urusan peribadi ibarat satu kebiasaan. Ada yang memberitahu majikan tapi ramai juga yang keluar senyap-senyap hingga berjam-jam...