Urusan rezeki itu semua terletak di tangan Allah. Rezeki juga tidak akan datang bergolek tanpa ada usaha selain bertawakal dan berdoa kepada Allah agar terus dimurahkan rezeki.

Seperti perkongsian wanita ini yang percaya jika niat kita baik, segala urusan pastinya akan dipermudahkan oleh Allah.

Dia memberitahu ketika suaminya datang melamar setahun lalu, duit dalam simpanannya hanya ada sekitar RM3K, tetapi berjaya mengumpul simpnanan wang hingga jumlahnya mencecah RM19K.

Menulis dalam satu thread di twitter, @ShahfikAhmad berkongsi beberapa amalan dan tip dilakukannya bagaimana boleh mengumpul wang sebanyak itu dalam tempoh singkat.

1. aku perasan kalau aku amalkan al-mathurat pagi & petang, bukan setakat rezeki aku je murah, rezeki mak ayah aku pun mencurah2. may read while drive pergi kerja kalau subuh tu tak cukup masa. bukan rezeki je murah, urusan pun smooth je.

2. solat full wajib. ok. tak solat, mana Allah nak tolong kan. basic. mengaji too!

3. kalau hujan lebat tu, doalah semahu mahunya. doa je even korang kat kedai makan ke, atas jalan ke apa. mohon habis focus, merayu. jangan asal boleh. lepas tu kena yakin dengan Allah.

4. time solat, sujud terakhir pun sama. mohon doa sungguh2. ulang2 minta semoga dimurahkan rezeki sebab nak halalkan hubungan, taknak buat dosa, nak perubahan. pasang niat & tujuan yg betul.

5. dlm masa korg menyimpan tu, jgnla sampai belakangkan family korg. belanja pun jgn belanja benda yang mengarut2. korg belanja barang dapur, makan, barang yg family korg betul2 perlu. lengkapkan keperluan dorg. aku jarang bagi duit sbb duit x nampak, bg aku elok lg beli barang.

6. control nafsu. fikir 4 5 kali baru beli. baju memang tak beli lah. style aku, ambik je semua yg rasa nak, lepas tu pusing2 3 4 round sambil fikir. should i? shouldn’t i? elok2 5 6 barang kat tangan, at the end 1 pun tak beli sebab mostly kemahuan.

7. duduk rumah. aku tak bercinta pun dulu dgn husband so takdalah lepak kedai fancy2, dating mahal2 sana sini. kalau nak keluar sangat, alih2 kedai tomyam & pusing mall 3 4 jam sightseeing nak cemana, jimatkan, nak kawen.

8. sentiasa calculate duit. planning in & out. macam aku, survey & total out semua cost. lepas tu asing semua siap2. so korang akan nampak “oh budget ni belum ada. bulan ni kena saving utk yg ni dgn ni” jangan pernah “pakai dulu duit ni nanti ganti” big NO

9. buat baik dgn kucen & haiwan. family kitorang tak bela kucing. tp kucing taman semua datang rumah sampai terberanak beranak. hahaha jaga jelah bagi makan apa semua niat semoga murah rezeki aku nanti.

10. positive, positive, positive & minta doa mak ayah. aku pun tak sangka aku mampu. duit hantaran aku burn sebelum kawen buat depo & bayar bulanan kereta so majlis aku memang struggle pakai duit sendiri. mak ayah aku cuma sponsor laksa, kuih2, bunga telur & doorgift vip

11. oh and lagi satu. sentiasa bersyukur dengan semua nikmat. hidup dalam islam, tubuh badan sihat sempurna, negara aman, keluarga baik, rezeki melimpah ruah, makan cukup, ada kerja. aku ikut tips senior aku. lepas bagi salam solat, terus sujud balik. sujud syukur.

12. sentiasa sedekahkan Al-fatihah kat mak ayah lepas solat fardhu walaupun mak ayah sihat wal afiat. nanti rezeki pun tak putus juga.

where is my solat dhuha? uhm unlucky me kerja site. rehat pun susah. so im not performing my dhuha you guys yg kerja ada masa, lagilah best kalau dapat buat you guys boleh juga google doa2. ada banyak je cuma aku tak sempat nak search & hafal

those yg tanya which mathurat aku baca, aku baca yg ni. dah 7 tahun dah Mathurat ni. RM1 je. certain ayat kena repeat 3 kali tapi aku repeat 3 qul je

another tips from another person below:

13. Derma kat Masjid seminggu sekali at least. baca selawat nabi & senyum time sedekah. tak banyak pun takpa asalkan ada. kadang kita tak sedar kita curi tulang time kerja. so derma ni boleh sucikan harta.

14. selain solat sunnat dhuha, solat sunnat selepas solat fardhu pun boleh amalkan. kalau takda masa, buat lepas isya’. solat sunnat tu 2 rakaat je so tak lama pun. tapi lepas subuh & lepas Asar tak boleh ya. sehari sekali pun okay

15. kalau kita nak Allah tolong tapi usaha kita sama dengan orang biasa macam mana Allah nak lebihkah kita kan? so kita kena berusaha lebih either buat side job / ringan tulang dalam kerja harian kita.

Perkongsian ini mendapat pelbagai reaksi dari warganet. Ada juga yang turut berkongsi amalan dilakukan untuk terus dimurahkan rezeki.

Amalkan Solat Dhuha

Baca Surah Al-Waqiah & banyakkan sedekah
Dahulukan keluarga

Selalu berdoa agar pintu rezeki sentiasa terbuka luas


.