Ala..sebelum kahwin kenalah kenal-kenal dulu. Tak kan kenal sekejap terus nak kawin je. Ramai anak muda hari ini lebih suka bercouple sebelum mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga.

Malah pasangan muda-mudi hari ini menjadikan fasa bercouple ini sebagai tempoh untuk mengenal hati budi masing-masing.

Berikut perkongsian The Muhammad Shafri tentang budaya couple di kalangan anak-anak muda.


Ramai orang hari ini dia pilih untuk bercouple sebelum nikah padahal Allah dah janji dalam Al-Quran lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. Begitu juga lelaki yang tak baik untuk perempuan yang tak baik dan perempuan yang tak baik untuk lelaki yang tak baik.

Kata mereka macam mana nak kahwin kalau kita tak couple dulu? Bukankah kita kenal hati budi masing-masing dulu sebelum pilih untuk berkahwin? Tentang memilih pasangan hidup ini Islam dah ajar dah. Kalau kita ada kenal seseorang yang kita tak tahu sama ada dia baik untuk kita dan kita baik untuk dia maka bertunanglah terlebih dahulu.

TEMPOH KENAL HATI BUDI

Kerana dalam Islam ikatan tunang itu adalah tempoh sesi kenal hati budi masing-masing. Hikmahnya kalau lelaki dan perempuan rasa tak serasi maka ikatan tunang itu boleh di putuskan. Tapi ramai orang hari ini yang dia baru bertunang tapi gaya seperti orang yang sudah berkahwin. Hanya saja mereka tak duduk serumah dan tidur sekatil.

Kepada mereka yang bercouple sebelum nikah ini mungkin kalian lupa bila bercouple tak semestinya akhirnya kalian menikah dengan pasangan couple kalian. Kerana jodoh itu adalah rahsia Allah jadi bila jodoh itu rahsia Allah maka hanya Allah saja lah yang tahu siapa jodoh kalian.

Mungkin juga kalian lupa atau kalian tak tahu bahawa bercouple sebelum nikah itu adalah perkara yang di tegah dalam agama sekalipun atas title ‘couple islamik’. Kepada mereka yang bercouple atas nama agama. Mengunakan agama demi untuk kepentingan diri sudah-sudahlah tu menjadi penunggang agama.

BUANG MASA

Maaf cakap bagi saya bercouple sebelum nikah ini hanyalah membuang masa. Sebab kita hanya akan berkahwin, bercinta, bercouple dengan orang yang betul-betul jodoh kita. Kalau dia bukan jodoh tak akan ke mana kerana lambat atau cepat dia pasti akan tinggalkan kita.

Dan yang last sekali kalau orang yang kita kenal saat dia dia pergi meninggalkan kita atas alasan apa sekalipun, silalah terima hakikat dan segeralah move on. Kerana hanya orang yang betul-betul jodoh kita yang akan stay dengan kita.

Sumber kredit: The Muhammad Shafri

KASHOORGA: Cinta yang direstui ialah cinta melalui ikatan perkahwinan.