Dalam kes kematian yang meningkat, ramai juga membabitkan dari golongan jemaah tabligh yang sebelum itu menyetai ijtimak di Masjid Seri Petaling Februari lalu.
Sejak itu ramai menunding jari menyalahkan golongan ini tanpa mengetahui kisah sebenarnya.
Namun sebenarnya golongan jemaah tabligh ini tidak seburuk yang disangka. Malah mereka memang ikhlas dalam menyampaikan dakwah mengikut sunnah Rasulullah.
Dalam satu posting di laman sosial Instagram berkongsi satu posting pengalaman jururawat yang bertugas menjaga jemaah ini.
Ternyata perkongsian ini sebenarnya menyedarkan warganet untuk melihat sendiri hikmah yang cuba disampaikan di sebalik ujian maha hebat dari Allah ini.
Menurut jururawat berkenaan, wad pengasingan membabitkan jemaah ini sentiasa bergema dengan bacaan suci ayat Al-Quran, zikrullah dan tidak pernah lalai menjaga solat berjemaah dan solat sunat.
Ads
Biarpun kebanyakan pesakit jemaah sudah berusia, namun mereka sesekali tidak menyusahkan kakitangan hospital.
Malah menurut frontliner ini lagi, situasi dalam wad juga cukup menyenangkan. Kesemuanya berjubah, berserban dengan senyuman yang sentiasa terukir di bibir.
Dengan pertuturan yang lembut dan sentiasa bertanya andai perlukan pertolongan mengubat keletihan mental dan emosi petugas di situ.
Ads
Tambahnya lagi, tingkah laku dan amalan ditunjukkan oleh jemaah ini cukup terkesan di hati kerana majoriti mereka terlalu baik.
Menurut pemilik Instagram, Azuan Mazlan Allah sebenarnya mahu beri kita ujian supaya masyarakat hari ini belajar balik cara kehidupan Rasulullah SAW.
Tambahnya kehidupan Islam kita banyak dipengaruhi adat orang Melayu (nenek moyang) kita berbanding cara kehidupan Islam yang diajar oleh Rasulullah.
Ads
Dan katanya lagi inilah masanya belajar cara akhlak Rasulullah dan Sunnah Nabi SAW dalam kehidupan.
“Luahan Nurse2 yang menjaga jemaah tabligh.. Allah bagi ujian pada kita supaya Masyarakat dan kita semua belajar balik cara kehidupan Rasulullah saw.
Hari ini sebenarnya kehidupan Islam kita banyak di pengaruhi dgn adat orang melayu (datuk nenek moyang) kita berbanding cara kehidupan Islam yg di ajarkan oleh Rasulullah saw.
Inilah masanya belajar cara akhlak Rasulullah saw dan Sunnah Nabi saw dalam kehidupan”
Mencari yang halal itu fardu kifayah. Malah kempen Buy Muslim First (BMF) yang pernah mendapat sambutan hangat suatu ketika dahulu menggalakkan umat Islam membeli dari peniaga Islam membuatkan ramai beralih kepada kempen ini. Ironinya orang islam mudah tertarik dengan penggunaan nama Melayu. Ini termasuklah ketika pau Ahmad yang mendapat sambutan tetapi akhirnya selepas didedahkan, pemiliknya adalah bukan dari orang Islam sendiri.
Bagi yang gemar minum susu Farm Fresh tentu masih ingat tentang Azmi Zainal kerana wajahnya saban minggu boleh dilihat di kaca tv kerana menaja rancangan Gegar Vaganza. Namun pendedahan dari Co-Founder SCRUT, Aliff Ahmad di fbnya mengenai Farm Fresh milik siapa, pasti membuatkan kita menemui satu jawapan.
Baca perkongsiannya:-
Dah banyak kali orang request aku SCRUT company Farmfresh ni. Aku malas nak buat dan perasan sibuk. Semalam sahaja aku rasa nak SCRUT sebab aku kan #MindaSkeptikal bila orang share dekat aku Farmfresh beli IXL di Australia. Since maybe aku ni Bogan yang dah tinggal di Australia hampir 10 tahun. Aku rasa curious sikit. Jadi aku check lah. Dalam pengetahuan aku IXL ni brand sendu dah kat Australia, walaupun dia legend. Tak popular pun. Tak seperti Beerenberg. Ibarat roti Hi5 di Malaysia. Anyway, lepas tu aku bacalah news-news di Australia pasal pengambilan tersebut, tak keluar pula nama Brader Azmi Zainal, yang keluar nama Loi Tuan Ee dan Pretty Adam sebagai director dan shareholder. Takda pula nama Brader Azmi Zainal.
Jadi, aku mula SCRUT menggunakan Interepo (www.interepo.com) dengan mencari Farmfresh Milk Sdn. Bhd. Aku mendapati 2 orang pengarah yang mengawal syarikat tersebut ialah adik beradik Loi iaitu Loi Tuan Ee dan Loi Tuan Kin. Syarikat tersebut dimilik 100% oleh The Holstein Milk Sdn Bhd.
Farmfresh dimiliki 100% oleh The Holstein Milk manakala senarai pengarahnya ialah: 1. Loi Tuan Ee 2. Loi Tuan Kin 3. Azmi bin Zainal (Baru jumpa) 4. Amran Hafiz 5. Ganesh Kumar 6. Tan Chow Yin (VC Singapore) 7. Tan Mek Shwen The Holstein Milk dimilik oleh : 1. Rainforest Capital 46.7% 2. Agrifood Resource 30% (2/4/2020) 3. Farmchoice Food 23.3% 4. Loi Tuan Ee 1% 5. Loi Tuan Kin 1%
Perlu diketahui, pengarah adalah lantikan dari shareholder, Azmi Zainal bukan dalam senarai shareholder dalam The Holstein Milk Company. Manakala adik beradik Loi ialah shareholder dan director. Takpa, kita terus menggali.
Rainforest Capital dimiliki oleh: 1. Cahaya Bintang Ltd 65% (Singapore) 2. Loi Tuan Ee 17.6% 3. Loi Foon Kion 14% 4. Loo Tuan Kin 3.5%
Manakala senarai pengarahnya ialah: 1. Loi Tuan Ee 2. Loi Tuan Kin 3. Loi Foon Kion 4. Chung Hin Chew (bukan orang Malaysia) 5. Tan Chow Yin (Singapore)
Rainforest Capital adalah sebuah syarikat investment holding company. Tiada juga nama Brader Azmi Zainal dalam ni. Takpa, kita cari lagi.
Agrifood Resource adalah 100% milik Khazanah National. So, bukan disini juga. Kita cari lagi. Farmchoice Food pula dimiliki oleh : 1. Cahaya Bintang LTD 80% (Singapore) 2. Loi Tuan Ee 16.7% 3. Loi Tuan Kin 1.3% 4. Azmi Bin Zainal 1.3% (RM251k) 5. Pretty Adam 0.4%
Manakala senarai pengarah dalam Farmchoice pula ialah: 1. Loi Tuan Ee 2. Loi Tuan Kin 3. Tan Chow Yin (Singapore)
Dalam syarikat yang Brader Azmi Zainal menjadi shareholder, dia sendiri bukan pengarah. Dengan 1.3% (share value RM251,000) dilihat tidak significant dalam syarikat yang bernilai lebih RM100 juta. 1.3% daripada 23.3% rasanya kurang 1% pemilikan dalam Farmfresh dan The Holstein Milk Company.
Yang jelas disini, adik beradik Loi dan VC dari Singapore memegang tampuk majoriti. Khazanah pula baru sahaja masuk tahun lepas sebanyak 30%.
Jika ditanya aku, adakah Farmfresh milik Melayu, Muslim, dan Bumiputera. Mengikut definition aku, ia tidak. Kerana tidak mencapai majoriti pemilikan syarikat tersebut dan penguasaan (director control) tidak berada dalam tangan orang Melayu, Muslim, dan Bumiputera.
Korang boleh kaji balik. Aku tak minum susu Farmfresh, so aku tak kisah sangat. Aku minum Susu Devondale Malaysia yang aku langgan monthly dengan Ifmal (www.ifmal.com) melalui Langgan.my (www.langgan.my). Lepas ni korang nak SCRUT, terus ke Interepo tau. Buat sendiri kalau nak cepat, tunggu aku makan tahun lah.. SCRUT for the TRUTH! SCRUT before WE get SCREWED!
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Setiap dari kita pastinya memasang impian untuk berkahwin, walaupun tidak tahu siapa bakal jodoh kita kelak.
Namun tidak ada salahnya jika kita berangan sesuatu untuk majlis perkahwinan itu nanti. Misalnya gubahan hantaran, mas kahwin, idea pelamin atau sebagainya.
Seperti perkongsian lelaki ini di laman twitter mengenai rasa terujanya menyimpan mas kahwin buat bakal isterinya walaupun ketika itu dirinya masih single.
Gubahan mas kahwin ini hanya menggunakan nombor siri dan angka wang kertas yang dipaparkan pada sebuah bingkai gambar, ia tersusun cantik memaparkan tarikh pernikahan beserta nama kedua-dua pengantin.
Menurut empunya diri, Abu Bakar Ramlay, idea untuk gubahan mas kahwin ini tercetus kira-kira tujuh tahun lalu.
“Kira-kira tujuh tahun lalu saya ternampak posting di internet mengenai gubahan mas kahwin menerusi nombor siri wang kertas.
“Masa itu terdetik hati saya, kalau nanti bertemu seseorang untuk dijadikan isteri, saya akan buat mas kahwin dnegan gubahan itu,” katanya kepada Mstar.
Dia hanya memulakan misi mengumpul mas kahwin dengan nombor siri sepadan itu sejak setahun lalu.
Ini apabila kedua-dua pihak bersetuju memilih tarikh 20 Februari 2020 bagi melangsungkan pernikahan mereka.
Dan dia mula mengenali isterinya itu Najat Nadhirah kira-kira empat tahun lalu sebelum bersetuju untuk bertunang Julai 2019.
Dia kemudiannya mencari jalan penyelesaian dengan mencari nombor siri yang mempunyai dua huruf nama mereka bagi meminimumkan penggunaan wang kertas berkenaan.
Menurutnya gubahan mas kahwin bernilai RM300 itu terdiri daripada kepingan RM20, RM10 sebanyak 19 keping termasuk hiasan tambahan dua keping not RM5.
Biarpun tahu sukar untuk menyempurnakan misi ini, dia yang bekerja sebagai eksekutif kewangan di sebuah bank akhirnya berjaya mengumpul semua wang kertas berkenaan. Dan misi ini disempurnakan kira-kira sebulan sebelum hari pernikahannya.
Dan menurutnya lagi, apa yang dilakukan ini adalah sebagai kejutan buat isteri. Malah dia yang membuat gubahan dengan bantuan adiknya itu membuatkan perasaan teruja dan gembira untuk bernikah.
Walaupun tidak berniat untuk berkongsi dengan umum, tetapi bagi dirinya, gubahan hantara ini mempunyai nilai sentimental dan ekspresi perasaan gembira kerana misi tercapai.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Kematian itu pasti sebagaimana janji Allah di luh mahfuz lagi bagi setiap hambaNya, ia tidak cepat sesaat malah tidak lewat seminit. Namun saat diuji dengan kematian, ahli keluarga perlu mempunyai “ilmu” agar tidak mudah termakan kata-kata pihak yang cuba mengambil kesempatan di atas kesedihan orang lain.
Dari satu perkongsian dari fb Mr Wan Cai Official yang mengendalikan skuad Unit Khas Van Jenazah (UKVJ) secara percuma bagi golongan tidak berkemampuan, ada berkongsi ilmu yang perlu diketahui oleh ramai pihak di mana ada “cubaan memperdaya” atau membuat duit tepi kakitangan hospital sedangkan memandikan dan mengkafankan jenazah bukan syarat wajib bila berlaku kematian di hospital.
Bacalah perkongsian ini, sekurangnya kita ada ilmu.
Saya terpanggil untuk kongsikan tentang kisah jenazah yang kami bantu hantar ke Kelantan semalam. Jujurnya saya sedikit terkilan dengan apa yang dilakukan oleh seorang staff forensik di sebuah hospital. Rasa marah juga membuak buak.
Ceritanya begini.
Kami dihubungi oleh waris si mati yang meminta bantuan menghantar jenazah ke Ketereh Kelantan. Lalu seperti biasa kami meminta pihak waris simati menghantar gambar permit kematian. Mengikut sop yang ditetapkan kami hanya boleh keluar bertugas apabila gambar permit kematian dihantar oleh waris.
Gambar permit kematian tersebut perlu dihantar menggunakan aplikasi whats app ke nombor talian hotline UKVJ. Apabila gambar permit diterima barulah sukarelawan yang bertugas akan bergerak ke lokasi yang diberitahu untuk mengambil jenazah.
Ok kita kembali semula kepada cerita jenazah yang hendak dihantar ke Kelantan. Setibanya rakan sukarelawan dibilik mayat waris memaklumkan jenazah tersebut tidak boleh dituntut.
Jadi rakan sukarelawan agak pelik kenapa jenazah ahli keluarga sendiri tidak boleh dituntut.. Sedangkan permit kematian sudah diterima oleh waris simati. Jadi seorang rakan yang bertugas bertanya kepada waris simati untuk mendapatkan kepastian.
Waris simati memberitahu jenazah hanya boleh dituntut selepas proses mandi dan kafan dilakukan oleh pihak hospital. Kata staff tersebut itu adalah prosedur yang ditetapkan oleh pihak hospital sebelum jenazah boleh dituntut.
Persoalannya sejak bila pihak hospital ada menyediakan perkhidmatan mandi dan kafankan jenazah?
Dan sejak bila pula jenazah hanya boleh dituntut oleh waris simati selepas dimandi dan dikafankan?
Bagi saya staff forensik yang bertugas dikaunter pada hari kejadian agak melampau. Jelas staff tersebut cuba memperdayakan dan memperbodohkan waris simati. Mengapa pula pengurusan mandi dan kafan jenazah ditetapkan oleh seseorang yang berkerja sebagai staff forensik?
Bab pengurusan mandi dan kafan jenazah bukan dibawah bidang kuasa pihak hospital. Cumanya pihak hospital ada melantik jurumandi jenazah lelaki dan perempuan. Individu individu yang dilantik boleh menguruskan mayat orang islam@bukan islam dibilik pengurusan jenazah milik hospital.
Erti kata mereka adalah jurumandi lantikan dari hospital. Atau lebih tepat mereka adalah badan pengurusan jenazah swasta@berbayar.
Waris simati boleh mendapatkan khidmat jurumandi lantikan hospital sekiranya tidak mempunyai jurumandi untuk menguruskan jenazah ahli keluarga. Tetapi khidmat untuk menggunakan jurumandi jenazah MESTILAH ATAS PERSETUJUAN WARIS SIMATI.
Bermaksud tiada paksaan sekiranya waris simati mahu menggunakan khidmat jurumandi luar@khairat kematian@ngo.
Dalam perkongsian saya ini. Waris kepada jenazah yang hendak kami bantu urus itu dimomokkan dengan prosuder yang ditetapkan sendiri oleh staff forensik tersebut. Sedangkan proses mandi kafan tiada kaitan dengan tugas beliau sebagai seorang staff forensik.
Anda tahu mengapa staff forensik tersebut menetapkan syarat sebegitu?
Jawapannya mudah.
Staff forensik itu mahu mengejar duit tips dari jurumandi lantikan hospital. Nak cari duit poket tepi
Apa yang saya katakan berfakta.
Jika tidak mengapa staff tersebut menetap syarat yang bukannya dikeluarkan oleh pihak hospital kepada waris simati? Staff forensik tersebut tidak layak mencampuri urusan mandi dan kafankan jenazah. Tetapi setiap staff forensik yang bertugas boleh membantu waris simati. Dengan cara menyalurkan maklumat perkhidmatan mandi dan kafan jenazah yang dilantik oleh pihak hospital. Itu sekiranya waris simati tidak mempunyai jurumandi jenazah sendiri.
Di dalam isu yang saya bangkitkan pada malam ini jelas staff forensik yang bertugas cuba mengugut waris simati.
Alasan yang diberi sememangnya langsung tidak masuk akal. Mujur Allah bantu permudahkan urusan waris dan jenazah. Selang beberapa minit staff forensik yang bertugas telah membenarkan jenazah dituntut.
Itupun setelah beliau mengetahui pihak UKVJ yang mahu menuntut jenazah tersebut. Mungkin juga selepas beliau terlihat van jenazah milik UKVJ tiba dibilik forensik. Tanpa berlengah jenazah terus kami angkat untuk dibawa masuk kedalam van.
Kemudian jenazah telah kami bawa ke bilik wakaf jannatul firdaus dan disempurnakan oleh rakan dari unit bilal muslimin. Apapun terima kasihlah kepada staff forensik tersebut kerana akhirnya membenarkan kami menuntut jenazah.
Jika berkeras juga saya tak tahu apa yang akan berlaku. Mungkin itu adalah hari paling malang untuk beliau sepanjang dalam hidupnya. Memang saya akan ajar cukup cukup.
Biar manusia bertopengkan syaitan itu sedar. Jangan jadikan kematian sebagai tiket untuk membuat duit. Gaji yang diterima sebagai staff forensik itu walaupun sedikit sekurang kurangnya berkat.
Nilai rm20 rm30 dan rm50 untuk komisen 1 jenazah itu tak kemana pun. Bukan boleh kaya cari makan dengan cara sebegitu. Tidak akan jatuh miskin kalau tak ambil duit dari kematian orang lain.
Bertaubatlah. Hari ini kita penaya jenazah orang lain. Esok lusa bila mati orang penaya pula pada jenazah kita. Belum terlambat untuk bertaubat.
Sekadar peringatan.
Apa yang saya tulis ini adalah benar. Saya sanggup dilaknat sekiranya mengadakan cerita. Saya juga tidak menyatakan semua yang berkerja dibahagian unit forensik terlibat. Hanya segelintir mempunyai sifat tidak berperikemanusiaan.
Isu diatas kerap berlaku kepada kami. Sudah beberapa kali juga kami bertekak dengan segilintir staff forensik yang tidak beramanah sewaktu bertugas.
Saya sendiri telah melaluinya 2 tahun yang lalu. Ketika itu melibatkan pengurusan jenazah ibu muda yang telah mewasiatkan kematiannya kepada saya dan UKVJ.
Ibu muda tersebut meninggal dunia sehari selepas melahirkan anaknya. Anaknya itu turut sama meninggal dunia. Si suami ditakutkan dengan cerita darah selepas jasad isterinya dibedah siasat.
Mungkin ada yang ingat lagi dengan kisah kematian melibatkan isteri dan anak kepada individu bernama"WAN JENGKA". Beliau menjadi saksi dengan apa yang telah berlaku terhadap kematian isterinya.
Dimomok dan diperbodohkan oleh seorang staff forensik. Hanya kerana mahukan komisen dari jurumandi yang hendak menguruskan jenazah isterinya. Staff tersebut sanggup memperdayakan seorang suami yang sedang kesedihan.
Perkara ini sudah berkali kali terjadi. Semalam perkara sama berlaku sekali lagi. Laknatlah kepada mereka yang terlibat.
Mohon share posting ini sebanyak yang mungkin. Biar mereka yang terlibat hadam
PERINGATAN-JIKA ADA PIHAK YANG MENAWARKAN KHIDMAT MANDI KAFAN YANG DILAKUKAN OLEH HOSPITAL ITU ADALAH TEKTIK UNTUK MENIPU WARIS SIMATI.BEGITU JUGA DENGAN VAN JENAZAH.VAN JENAZAH MILIK HOSPITAL MEMPUNYAI LOGO BULAN SABIT DIBAHAGIAN KENDERAAN.JIKA TIADA LOGO TERSEBUT BERMAKNA ITU ADALAH VAN JENAZAH SWASTA ATAU MILIK ULAT VAN JENAZAH.
Gambar hiasan sumber : FB Mr Wan Cai Official
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Terdapat beberapa amalan yang mudah, tetapi dijamin syurga oleh Allah SWT dan Rasul SAW. Berikut adalah di antaranya yang mana terdapat dalam hadis sahih.Perkara...