Jumaat lepas kita baru sahaja kehilangan seorang pendakwah, juga tokoh ilmuan agama yang sangat banyak jasanya kepada umat Islam, Allahyarham Datuk Haji Ismail Kamus.
Meninggal di hari baik dan pada penghulu hari, hari Jumaat ramai membuatkan ramai yang yang cemburu padanya.
Malah ada yang tertanya-tanya apakah amalan dilakukan beliau hingga pengakhirannya sangat husnul khatimah.
Perkongsian dari pengguna laman sosial Facebook Hafizul Hakim memperincikan setiap amalan dilakukan Allahyarham Dato Haji Ismail Kamus.
Jadual Kehidupan Seharian =====
Disusun oleh: Allahyarham Tuan Guru Dato Haji Ismail Kamus
1. Bangun Malam (sekitar jam 3 pagi) – Mandi dan ambil wuduk.
2. Solat Sunat Wuduk.
3. Solat Sunat Taubat.
4. Solat Sunat Tahajjud (8 rakaat).
5. Solat Sunat Hajat (mintak Allah makbulkan permintaan kita, bila2 masa kita mintak).
“Didunia bukan tempat untuk berehat, tetapi tempat untuk beribadat.”
Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :
Ads
– Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia. – Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak. – Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan. – Allah akan sibukkan kita dengan harta. – Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.
– Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.
– Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.
– Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.
– Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.
– Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.
– Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.
– Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.
– Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.
– Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.
(Jom kita kongsikan tazkirah ringkas yang banyak memberi kesedaran bahawa dunia ini hanya sementara dan Akhirat itu kekal abadi)
Kredit Foto: Facebook Ustaz Ismail Kamus.
tazkirah hati C&P
#Share ilmu ini untuk peringatan semua. Semoga bermanfaat untuk dikongsi bersama sahabat maya. Àamiin
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Bukan itu saja, dia juga dikatakan sudan membersihkan akaun Instagramnya dengan memadam semua kandungan yang selama ini menjadi kenangan terindah sebagai anak seni.
Dalam pada itu, Sana Khan memberiahu adakah kehadiran seorang hamba Allah di duina ini hanya untuk mengejar kekayaan dan nama.
Bertitik tolak pada kesedaran serta petunjuk yang diperoleh, Sana mengumumkan hasratnya meletakkan noktah pada kerjaya seni dan beralih untuk mengabdikan diri pada Yang Maha Esa.
“Hari ini saya membuat keputusan yang penting dalam hidup. Saya sudah melalui kehidupan dalam bidang seni bertahun-tahun lamanya dan sepanjang perjalanan itu, saya amat bersyukur kerana dikurniakan kemasyhuran, penghormatan dan kekayaan,” katanya.
Dalam membicarakan soal kehidupannya sebagai seorang pelakon, Sana berkata, dia sering melakukan pemerhatian dan mencari jawapan apakah yang akan terjadi padanya selepas dia dijemput Ilahi.
“Untuk sekian lama, saya mencari jawapan pada dua soalan terutamanya pada soalan apa yang akan terjadi pada saya selepas kematian saya?
“Apabila mencari jawapan itu dalam agama saya, saya menyedari bahawa kehidupan di dunia adalah persiapan untuk kehidupan yang lebih baik selepas kematian,”tulisnya lagi di laman Instagramnya hingga mendapat perhatian ramai.
Sana turut berkongsi pandangan bahawa matlamat sebenarnya seseorang manusia itu bukanlah semata-mata kerana kekayaan dan kemasyhuran, sebaliknya, harus menjauhkan diri daripada terjebak dalam kehidupan yang melalaikan dan mengundang dosa, berbakti kepada sesama manusia serta melakukan apa yang disuruh olehNya.
Sehubungan itu, Sana mengumumkan dia akan meninggalkan dunia hiburan buat selama-lamanya dan melakukan apa yang dituntut oleh Allah.
“Saya minta semua peminat berdoa semoga Allah menerima taubat saya dan memberi saya panduan untuk mampu meneruskan kehidupan mengikut apa yang disuruh oleh Pencipta,” katanya lagi.
Sepanjang bergelar pelakon, Sana pernah membintangi 14 buah filem dalam lima bahasa ikaitu Hindi, Malayalam, Tamil, Kannada dan Telugu.
Menurut bintang filem Big Boss 6 dan Jai Ho ini, dia juga memohon pengikut-pengikutnya mendoakan kesejahteraannya agar terus istiqomah.
“Kepada saudara-saudari di luar sana, saya mohon untuk berdoa supaya Allah menerima taubat saya dan memberi saya kekuatan untuk meneruskan kehidupan saya mengikut perintah-Nya.
“Pada masa sama, saya dapat curahkan bakti kepada masyarakat dan dapat melalui dugaan-dugannya,” tulisnya lagi.
Pengguna sosial media hari ini lebih mudah terdedah kepada bala berbanding kebaikan jika tersalah guna.
Kena jadi orang yang cerdik untuk mendapat banyak manfaat daripadanya. Tapis segala perkara yang nak di sebarkan, takut-takut dari suka-suka boleh datang bala.
Dunia digital tanpa sempadan hari ini menerusi sosial media sebenarnya banyak memudahkan urusan kerja kita sebagai medium komunikasi untuk mempromosikan aktiviti, perkongsian ilmu agama, produk dan perniagaan selain mendapat berita-berita terkini semasa.
Dalam keseronokan memberitahu dunia aktiviti dan kisah kita, ada mata-mata yang memerhati dan merancang strategi. Ingat ya, bukan semua orang di dunia ini mempunyai hati yang baik.
Lagi banyak yang kita dedahkan hal urusan peribadi kita, lagi banyak peluang penjenayah merancang jenayah. Lagi banyak kita sebarkan gambar dan kisah kejahilan kita, lagi banyak kita menyumbang kepada fitnah dunia.
Menurut ustaz Don Daniyal dalam satu ceramahnya, media yang ada hari ini tidak bersalah. Yang salah adalah cara kita gunakannya. Apa yang kita sudah buat terutamanya para wanita dalam media internet?
Sebagai contoh, ramai orang apabila menggunakan sosial media, selalu over expose benda atau perkara diri kita. Segala perkara nak disebarkan. Ini akan mengundang bala kepada kita sebab orang luar sana sedang mengintai hendak berbuat benda jahat terhadap kita dan keluarga.
Memberi satu contoh yang terjadi, ustaz Don menceritakan bagaimana seorang wanita bersama neneknya dirompak di rumah oleh penjenayah yang menyamar sebagai pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat.
Hanya kerana wanita itu berswafoto bersama neneknya yang sedang duduk di atas kerusia roda, penjenayah telah menggunakan maklumat ini sebagai bahan pemula jenayah.
Penjenayah telah mengesan alamat wanita itu, dan menggunakan kerusi roda sebagai umpan meyakinkan wanita dan nenek tersebut. Dek kerana sangat yakin penjenayah itu wakil dari JKM, maka mereka mengizin masuk ke rumah. Dan seterusnya berlakulah rompakan terancang hanya disebabkan gambar swafoto mereka.
Ini belum lagi kisah disihir. Gambar-gambar kita sekeluarga yang banyak disebarkan dalam sosial media menjadi pemudah cara kepada orang yang ingin melakukan sihir terhadap kita.
Gambar yang disebarkan di sosial media akan dilihat oleh manusia seluruh dunia.
Gambar-gambar anak-anak remaja kita yang melakukan aktiviti tidak senonoh akan terus kekal di sosial media walaupun sudah bertaubat.
Gambar-gambar wanita yang tidak menutup aurat seperti artis yang kini sudah bertaubat akan terus tersebar dan kekal di dalam sosial media hingga akhir hayatnya.
Ustaz juga mengulas bahawa pihak Suruhanjaya Komunikasi Multi Media (SKMM) turut menerima banyak permintaan daripada ibu bapa, guru dan pensyarah untuk memadamkan semua gambar tidak elok anak-anak, pelajar dan diri mereka sendiri.
Malang sekali SKMM tidak ada kuasa untuk memadamkannya kerana bukan mereka yang menguruskan domain platform terbabit. Jika hendak buang perlu berurusan dengan pihak Facebook sebagai contoh.
Kashoorga: Kita tahu buruk baik, namun kita tetap berdegil dan sanggup mengundang bahaya. Kesejahteraan diri dan masyarakat sekeliling adalah tanggungjawab bersama. Jadilah pengguna media sosial yang bijak.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Diam tak diam kita sudahpun Masuk bulan Mei dalam 12 bulan yang ada. Pastinya mereka yang lahir dalam bulan ini juga mempunyai pelbagai keistimewaan.
Antaranya adalah personaliti kelahiran bulan Mei ini disifatkan seorang yang kuat semangat dan bermotivasi tinggi.
Walaupun mereka ini dikatakan mudah marah apabila tidak diawal, tetapi pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian.
Wanita kelahiran bulan ini juga sangat cantik dari segi mental dan fizikal. Sangat sesuai untuk dijadikan calon isteri idaman.
Ini kerana mereka mempunyai pemikiran yang tajam, pandai bardebat,rajin,jenis tidak boleh duduk diam dan sangat meminati sastera, seni, muzik serta melancong.
Antara selebriti yang lahir pada bulan Mei adalah Amy Mastura, Najwa Latif, Ziana Zain dan juga Scha Al-Yahya.
Syawal berbaki lebih kurang dua minggu lagi dan masih ada peluang untuk kita melaksanakan puasa enam yang ganjarannya cukup besar.Disebutkan dalam hadis Nabi Muhammad...