Hari ini bermulalah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi enam negeri iaitu Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (Putrajaya & Labuan), Melaka, Pulau Pinang, Johor dan Sabah. Dengan perintah PKP ini bermakna kawalan pergerakan dihadkan di mana individu yang tinggal di enam negeri ini tidak dibenarkan melintas negeri mahu pun daerah berbanding negeri lain yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Bagaimana pun, berikutan PKP dikuatkuasa, ia tentu menyukarkan bagi mana-mana pasangan yang sudah menetapkan tarikh pernikahan mereka di sepanjang tarikh PKP berkuatkuasa.

Tidak mahu menyulitkan dan Allah turut mempermudahkan urusan pasangan ini, Izatul Israq dan Shah Rezza Arbaei keduanya selamat dinikahkan di pejabat agama semalam. Lebih menarik keduanya berpakaian kerja sahaja, berbeza dengan kebanyakan pasangan yang mengenakan baju Melayu dan pakaian nikah bagi perempuan. Ini kerana keduanya sedang bekerja ketika hal ini terjadi.

Tak kisah tentang dikenakan, keduanya bersyukur kerana urusan mereka dipermudahkan semalam dan mendapat restu dari kedua belah pihak. Paling penting akad nikahnya dan restu ibu ayah

IKLAN

Baca perkongsian Izatul Israq di fbnya:-


Assalamualaikum.

IKLAN

Di hari terakhir kita bebas sebelum PKP, saya selamat dinikahkan.

Semua benda jadi tanpa sebarang planning. Saya and suami eh dah ada suami rupanya. okay. Sambung..

IKLAN

Kami struggle call pejabat agama and tanya macamana urusan nikah yang sepatutnya pada 01 Feb 2021, so pejabat agama bagi option sama ada tunda and borang kena buat semula atau nikah by today. Call mak abah explain everything, kami semua decide nikah harini. And yes, saya tengah kerja and ambil el untuk today and suami saya dari siap2 nak pergi kerja terus ke pejabat agama.

Terima kasih mak
Saudah Napiah
, abah
Abuhashim Hashim
sedara mara dan sahabat yg membantu saya memudahkan urusan saya harini.
Dan ye, saya nikah guna baju kerja. Thank you everyone. Dengan sekali lafaz, dia suami saya.

Sumber / gambar : FB Izatul Israq