‘Isteri wajib taat perintah suami.’ Tapi janganlah sampai jatuh talak, bila isteri minta balik raya rumah mak dia. Bab cerai ini jangan buat main, jangan terlalu ikut emosi hingga hubungan yang terbina terputus.
Soal balik raya memang sensitif, apatah lagi bila seorang suami atau isteri tidak bersikap adil dalam penggiliran balik beraya.
Mungkin orang yang tak melaluinya rasa “remeh’ tapi bila setiap tahun beraya rumah mentua, pasti lama-lama kecil hati. Macam dia seorang ada mak, bapak.
Ikuti perkongsian Ustazah Nur Aqidah Mawardi ini dan hadam baik-baik ya wahai suami.
Hukum asal… Wajib seorang isteri taat kepada perintah suami selagi tidak bercanggah dengan syarak.
Ads
Tapi Janganlah Sampai Jatuh Talak
Cuma!
Janganlah sampai nak jatuh talak jika isteri membuat permohonan dan keizinan hendak balik umah mak dia.
Wahai segelintir suami, anda berkahwin dengan anak orang. Bukan anak buluh betung. Anda sepatutnya kene mainkan peranan bercakap dengan ibu kalian tanpa membabitkan isteri.
Seperti contoh, “Mak, abang raya pertama baru balik kampung yer, sebab tahun ini abang teringin nak beraya dengan mentua abang.”
Bila bercakap macam ini, mak anda akan lebih faham sebab sebagai ibu pastinya dia hendak anak dia bahagia.
Ads
Bila Isteri Minta Balik
Wahai para ibu yang sudah punya menantu. Ketahuilah anak kita sudah berkahwin dengan anak orang lain. Jadilah ibu yang support anak meraikan pasangannya.
Andai satu hari, anak perempuan kita diperlakukan sedemikian rupa, apa perasaan kita? Jika kita perlakukan menantu ”buruk”, ingat! Kita ada anak perempuan atau adik perempuan atau saudara perempuan. Allah Maha Adil.
Begitu juga suami, jangan tanya kenapa andai satu hari anak perempuan mu menjadi hamba abdi suaminya kita kamu perlakukan isteri mu lebih teruk dari hamba abdi.
Raya Rumah Mak Dia
Jangan mudah-mudah labelkan anak kita anak derhaka, parah hidup anak itu nanti.
Bertoleransilah, berlapang dadalah dan kita bersama-sama tanamkan azam. Bila jadi menantu atau mertua atau apa sahaja peranan, kita usaha untuk jadi yang baik semampunya tapi jangan sampai makan diri.
Ads
Minta agar kita semua dipelihara oleh Allahu Ya Hafiz.
Baru-baru ini ramai yang berkongsi di laman sosial Facebook di mana azan telah berkumandang di Sepanyol selepas 500 tahun.
Peristiwa ini juga turut dikaitkan dengan penularan wabak COVID-19 di Sepanyol yang telah mengorbankan ramai orang.
Menurut perkongsian itu, penulis dikatakan pernah berkunjung ke Kota Cordoba ini beberapa tahun lalu dan melihat di dinding ternampak satu lukisan upacara menyerah kunci.
Pemandangan indah di Kota Cordoba.
Dia diberitahu bahawa itulah gambaran peristiwa hari tumbangnya kerajaan Islam di Sepanyol di mana kunci diserahan kepada pihak Kristian.
Tanpa sebak mengalir air mata dan dia turut berdoa agar satu hari nanti Pemerintahan Islam akan kembali ke sana satu hari nanti.
Ramai tahu kalau mengikut sejarahnya, Islam telah muncul lama di Sepanyol dan antara negara berpengaruh antara tahun 711 M hingga 1492M.
Lepas 500 tahun azan berkumandang di sini.
Selepas 500 tahun azan mula berkumandang di Spain ( Sepanyol) gara2 covid 19?
Allahuakbar..! Sungguh sayu mendayu dan syahdu alunan azan nya..
Saya pernah berkunjung ke Kota Cordoba beberapa tahun yg lalu , apabila melihat di dinding ternampak satu lukisan yg besar upacara menyerah kunci , saya diberitahu bahawa itulah gambaran peristiwa hari tumbangnya Kerajaan Islam di Sepanyol dimana kunci diserahkan kepada pihak kristian , sebak tanpa disedari mengalir air mata saya , mudah2an Pemerintahan Islam akan kembali ke sana satu hari nanti , In shaa Allah , Aamiin
Allahu Akbar !
Kebesaran Allah yang tiada tandingannya.
Perkongsian ini mendapat respon daripada warganet. Masing-masing sayu mendengar alunan azan berkenaan.
Faridah HamidonHikmah disebalik musibah..Allah Ya Rahman Ya Rahhim pentadbir sekalian alam.. semoga yg belum islam diberikn hidayah dn islam agamanya…Aamiin
Siti NoratekahIbrah di sebalik musibah…Sesungguhnya Allah, Pemilik alam ini memberi peluang bertaubat utk kembali kepadaNya seperti bayi yg baru dilahirkan…sambutlah peluang yang ada, selagi nyawa dikandung badan.
ShimaAlhamdullilah sungguh merdu…dn rasa sayu…..dihati NIE…..Moga Allah permudahkan dn mengangkat semua virus di dunia ini…
..
Halimaton KhalidMasyaAllah..alhamdulillah Ade hikmah disebalik nye…semuga kita redho dengan ujian ini..aamiin..
Baru ini Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengumumkan dividen bagi tahun 2020. Kadar dividen bagi Simpanan Konvensional adalah sebanyak 5.20 peratus manakala bagi Simpanan Shariah pula kadar dividen diumumkan adalah sebanyak 4.90 peratus.
Jumlah pembayaran dividen bagi pelabur konvensional pada 2020 adalah sebanyak RM42.88 bilion sementara sebanyak RM4.76 bilion dibayar kepada kira-kira 7.5 peratus umat Islam yang memilih pelaburan Shariah berbanding konvensional.
Dalam satu perkongsian di fb oleh Dr Zaharudin Abdul Rahman yang juga Penasihat Shariah Kewangan Islam terkemuka berkata, umat Islam harus membayar zakat pada kadar 69 peratus dari hasil dividen 5.20 dari Pelaburan Konvensional kerana ia dilaburkan ke pelaburan tak patuh shariah.
Bagi umat Islam yang masih belum beralih ke Akaun Simpanan Shariah dan masih kekal dengan akaun Simpanan Konvensional, 69% dari dividen konvensional itu perlu dibersihkan, iaitu 69% dari 5.20%.
Portfolio akaun Simpanan Shariah semuanya dilaburkan ke pelaburan halal dan begitu juga seluruh pendapatannya iaitu RM 4.76 billion itu.
Manakala dana simpanan konvensional dilaburkan secara bercampur dengan 69% pendapatan dari RM 42.88 billion itu datang dari pelaburan tidak patuh shariah seperti perbankan konvensional, insuran, interest etc. Atas sebab itu bagi mereka yang mementingkan halal dan keberkatan pada tahap maksimum, perlulah beralih ke akaun simpanan Shariah atau lakukan pembersihan.
Berikut pula kadar pembersihan bagi tahun-tahun sebelumnya:
Divuden 2017: Simpanan Konvensional (SK) 6.9% Simpanan Shariah (SS) 6.4% Pembersihan dividen untuk SK : 64%
Dividen 2018: SK 6.15% / SS 5.9% Pembersihan dividen untuk SK : 68%
Dividen 2019: SK 5.45%/ SS 5.0% Pembersihan dividen untuk SK : 71%
Dividen 2020: – SK 5.2% / SS 4.9% Pembersihan dividen untuk SK : 69%
Menurut peruntukan perlembagaan & undang-undang sedia ada, tiada pihak boleh memaksa sebarang peralihan ke akaun Shariah atau pembersihan dividen, ia tertakluk kepada diri masing-masing.
Kami hanya memberi panduan dan cadangan serta nasihat. Peralihan ke akaun simpanan Shariah kini boleh dilakukan secara online melalui i-akaun kwsp masing-masing.
Bahkan di fbnya, Dr Zahirudin turut berkongsi satu hadis ini.
Nabi Muhammad bersabda:-
يأتي على المرء زمان لا يبالي المرء ما أخذ منه ، أمن الحلال أم من الحرام
Ertinya : Akan sampai satu zaman dimana manusia tidak lagi menghiraukan dari sumber mana diperolehi hartanya, sama ada dari yag halal atau yang haram ( Riwayat Al-Bukhari).
82.0 peratus muslim masih memilih pelaburan konvensional KWSP
Masa yang sama, dalam satu perkongsian oleh Elzar Shariah di page Shariah Screener turut memaklumkan kadar peratus umat Islam yang tidak beralih ke Simpanan Shariah agak tinggi iaitu 82.9 peratus sebaliknya kekal pada pelaburan Konvensional.
Baca perkongsiannya:-
Angka-angka yang menarik untuk kita hayati dan insafi dari kenyataan media berkenaan dividen KWSP semalam:
2. Bilangan ahli KWSP 14.89 juta atau 45% daripada penduduk Malaysia yang berjumlah 32.7 juta (Perangkaan Demografi Suku Tahun Keempat 2020, Malaysia, Jab. Statistik)
3. Ahli yang telah bertukar ke Simpanan Shariah 1.12 juta sahaja (7.5%)
4. Berapa % ahli beragama Islam yang belum tukar ke Simpanan Shariah:question:
Kalau kita guna data 'Anggaran Penduduk Semasa, Malaysia, 2020, Jabatan Statistik', 69.6% penduduk Malaysia adalah bumiputra yang boleh kita anggap sebagai majoritinya adalah beragama Islam.
Kalau % yang sama (69.6%) digunakan ke atas ahli KWSP = 10.36 juta ahli beragama Islam. Kalau kita anggap 1.12 juta ahli yang telah tukar Simpanan Shariah semuanya adalah beragama Islam, maka baki 9.24 juta (89.2%) masih dengan Simpanan Konvensional.
Itu belum kita bercakap pasal orang Islam yang masih menggunakan instrumen perbankan konvensional Akaun bank, pinjaman kereta dan rumah, kad kredit dan sebagainya.
5. Jumlah agihan dividen :moneybag: RM47.64b yang diagihkan kepada Simpanan Shariah sebanyak RM4.76b (10%) dan RM42.88b (90%) kepada Simpanan Konvensional.
Yang ini menarik, peratusan ahli Simpanan Shariah adalah 7.5% sahaja, tetapi peruntukan bagi bayaran dividen lebih tinggi iaitu 10% walaupun kadar dividen Simpanan Shariah lebih rendah. Ini mungkin menunjukkan purata simpanan ahli Simpanan Shariah adalah lebih tinggi berbanding ahli Simpanan Konvensional.
6. Ada yang bertanya bagaimana peratusan penyucian dividen Simpanan Konvensional ditentukan sebanyak 69%. Kalau dilihat gambarajah Model Operasi Simpanan Shariah, aset pelaburan KWSP diasingkan kepada portfolio konvensional dan portfolio syariah. Simpanan Shariah hanya melabur di dalam portfolio syariah, manakala Simpanan Konvensional melabur di dalam kedua-dua portfolio. Jadi 69% kadar penyucian dividen tersebut adalah pulangan daripada portfolio konvensional yang menyumbangkan kepada dividen Simpanan Konvensional.
Untuk makluman, apabila KWSP mewujudkan Simpanan Shariah, aset pelaburan KWSP diasingkan kepada dua portfolio di mana semua aset patuh syariah diletakkan di dalam portfolio syariah (~40%), manakala semua aset tidak patuh syariah diletakkan di bawah portfolio konvensional. (~60%).
Boleh baca lebih lanjut mengenai Simpanan Shariah di dalam Laporan Tahunan KWSP 2017 – 2019, dan rujuk bahagian Tadbir Urus – Penyataan Tadbir Urus Syariah Bagi Simpanan Shariah dan Laporan Jawatankuasa Penasihat Shariah. Kredit Penulisan : Penulis Bertugas di KWSP (Mo Amin)
Umat Islam wajib mencari yang fardu kerana makanan halal menjadi darah daging selamanya. Jika masih berkesempatan menukar ke pelaburan Shariah segeralah berbuat demikian.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
‘Usaha sebaik boleh, Allah juga yang Menentukan.’ Isteri masuk embrio matang, Achey mohon doakan mereka kuat. Setiap pasangan yang berumahtangga diuji dengan pelbagai antaranya soal zuriat.
Tidak semua pasangan bertuah dikurniakan cahaya mata selepas berkahwin. Begitu juga yang dilalui pelawak dan pelakon, Achey atau nama sebenarnya Nor Nasir Hamzah.
Melalui hantarannya di akaun Instagramnya, dia berkongsi tentang perkembangan terkini tentang rawatan IVF (proses rawatan persenyawaan in-vitro) yang sedang dijalani oleh isterinya, Nor Hasanah Yahaya.
Allahuakhbar! Bismillah, tiada daya dah usaha hamba mu ini tanpa keizinan mu Ya Allah…
Doakan @anne_achey._ kuat dan hari ini bermula FASA PENTING…
Isteri Masuk Embrio Matang
Bismillah bermula dari Ogos dan kini proses penting telah tiba memasukkan embrio matang ke tubuh ibunya.
Telah masuk fasa yang sangat penting. Mudah-mudahan berjaya. Mohon doakan proses ini berjalan dengan baik.
Achey Mohon
Tak mudah proses ini. Positif kita jalani, insyallah positiflah kita dapat. Usaha sebaik yang boleh Allah juga yang menentukan.
Berjaya atau tidak, doakan kami terus kuat.
Doakan Mereka Kuat
Dalam masa yang sama, rata-rata warganet dan juga rakan artis turut mendoakan Achey serta isterinya dipermudahkan urusan di samping mendoakan apa yang pasangan ini usahakan berhasil dan berakhir dengan berita gembira.
Ezzatyabdullah InsyaAllah semoga dipermudahkan dan berjaya sihat semuanya.
fizzfairuzofficial Semoga dipermudahkan.. Insyalah.. dia menunggu papa dan mama dia ok..
Salinasaibi Semoga dipermudahkan “Lailaha illa Anta subhanaka inni kuntu minadhdhalimin”
Ismaliza tanty Ya Allah Kau permudahkan urusan mereka berdua ,Kau berikan kekuatan dan kesihatan yg baik sepanjang perawatan mereka .Amin
Berat lakukan ibadah dalam bulan Ramadan, amalkan doa ini ketika sujud terakhir. Mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya untuk kita sepanjang bulan Ramadan.Bulan Ramadan adalah bulan...