Selain jodoh, ajal maut, soal rezeki juga ditentukan oleh Allah. Sentiasalah menjadi manusia yang sentiasa bersyukur dengan setiap kurniaan Allah.

Jangan jadi orang yang malas, kerana Allah tidak suka sikap begini. Hanya menunggu rezeki tanpa berusaha sedikitpun.

Namun begitu, terdapat juga beberapa amalan lain yang tanpa kita sedari rezeki yang datang juga sentiasa murah dan melimpah ruah.

Paling mudah memberi kucing yang datang ke rumah makan dan paling mulia adalah dengan memberi sedekah Surah Al-Fatihah kepada orang tua kita, tidak kira yang masih hidup atau meninggal dunia.

Insya-Allah jika diamalkan secara konsisten, rezeki yang datang nanti akan berlipat ganda. Namun jangan pula kita lupa untuk terus bersedekah pula kepada golongan memerlukan.

Ayuh, kita periksa lagi apa amalan boleh dilakukan untuk memastikan rezeki kita sentiasa murah.

Petua Murah Rezeki

IKLAN

1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air di luar rumah untuk kucing-kucing yang datang

2. Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji@upah jerih payahmu,untuk disumbangkan kepada anak yatim dan orang miskin.

3. Sentiasa sediakan wang kecil di dalam dompet untuk diberikan kepada yang memerlukan.

4. Letakkanlah di bilikmu sebuah kotak.Setiap kali kamu merasa melakukan dosa,masukkan wang kecil ke dalamnya..Genap 1 bulan,buka kotak itu dan sedekahkan wang tersebut.

5. Jika kamu hadir dalam majilis keramaian ( keluarga dan kerabat atau sahabat ) belilah 1@2 kotak air mineral,niatkan untuk sedekah kepada orang-orang yang memerlukannya (orang tua,sakit,kanak-kanak dan lain-lain )

IKLAN

6. Jika kamu membeli barang dari peniaga-peniaga kecil kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki,biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah )

7.Belilah mushaf (al-Quran) letakkan di salah satu masjid.Banyakkan berapa pahala yang akan kamu daripada setiap huruf bagi mereka yang membacanya.

8. Berikanlah perasaan gembira kepada setiap orang,khususnya kepada mereka-mereka yang sedang ditimpa kesedihan,dengan senyuman dan ucapan doamu yang tulus.

9. Lemparkanlah senyuman kepada orang yang kamu temui,berilah salam kepada orang yang duduk dan bertuturlah dengan ucapan yang baik kerana semuanya adalah sedekah.

IKLAN

10. Jangan biarkan kamu tertidur,melainkan telah kamu ampuni setiap orang yang telah berbuat jahat kepadamu dan menghinamu,menyebarkan fitnah dan menzalimimu.

11. Setkan pada handphone kamu,penggera peringatan pada masa-masa tertentu untuk anda baca surah al-Fatihah @ Al-Ikhlas untuk disedekahkan kepada kedua ibu bapa kita,sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia.

12. Kirimkan mesej ni kepada semua kenalan.Siapa tahu ada yang mahu mengamalkan.Moga kita pun akan diberi pahala kerananya.

Selamat bersedekah

Semoga kita dilimpah rezeki,aamiin

SUMBER: FACEBOOK KU NOR ASHIKIN

Kashoorga: Hadiahkan sesuatu yang bernilai kepada orang tua kita. Jangan kedekut untuk berbelanja.