‘Ramai artis buka tudung, semoga dibuka kembali hidayah.’ Ini peringatan ikhlas Nookhiriah untuk semua dan diri sendiri. Sedih dengan situasi yang berlaku, artis ini tampil meluahkan rasa.
Ternyata keputusan membuka hijab di kalangan selebriti dan pempengaruh media sosial kini seakan menjadi satu fenomena. Masing-masing memberikan pelbagai alasan ‘buka tudung’ dan tampil dengan gaya sendiri.
Ada yang merasakan selama ini tidak menjadi diri sendiri, jadi sekarang tiba masanya membuka tudung untuk tidak mahu menjadi hipokrit lagi. Allahuakbar!
Oleh itu Nookhiriah berasa terpanggil untuk menyampaikan pesan dan menasihati agar trend tersebut tidak menjadi kebiasaan dalam masyarakat.
“Assalamualaikum, bukan tugas akak untuk menilai. Akak pun jahil lagi cuma itulah, di zaman media sosial ini semua orang berlumba untuk cantik.
“Nak jadi macam yang itu, yang ini. Sebolehnya hati kena kental dik. Kalau tidak, kita tidak akan bersyukur dengan apa yang ada. Sedih juga sebenarnya apabila melihat semakin ramai yang membuka tudung, tetapi itu pilihan masing-masing.
Ads
“Akak cuma berdoa dan berharap semoga umur yang tua ini tidak diduga sebegitu. Tak ada apa yang hendak ‘dikepuk-kepukkan’ lagi,” titip pemilik nama Noorkhiriah Mohd Shapie.
Semoga Dibuka Kembali Hidayah
Dalam masa yang sama, terus terang pelakon ini tidak berniat untuk melukakan hati, namun pelakon berusia 44 tahun itu berharap wanita tidak terleka dengan perhiasan dunia dan berdoa agar hidayah memakai tudung dengan sempurna kembali.
“Cuma pesan akak, bila sudah puas ‘kepuk-kepukkan’ cinta dan baju belahan dada, berdoalah semoga dibuka kembali pintu hidayah yang pernah diberi dulu.
“Sebab tidak semua dicampakkan (hidayah) oleh Allah,” ujarnya.
Ini Peringatan Ikhlas Nookhiriah
Dalam pada itu. Noorkhiriah menegaskan bahawa hantaran tersebut hanyalah satu peringatan ikhlas untuk semua dan dirinya sendiri.
“Maaf andai tulisan akak mengguris tetapi akak sebagai saudara sesama Islam, menjadi tanggungjawab supaya apabila ditanya ALLAH nanti.
Ads
“Sekurang-kurangnya ALLAH tahu akak dah pesan di sini. Maaf sekali lagi yer,” ujarnya.
Untuk Semua & Diri Sendiri
Rata-rata menyokong pendapat beliau dan mendoakan agar perkara tersebut tidak menjadi kebiasaan dalam masyarakat.
“Demi masa sesungguhnya manusia tu di dalam kerugian kecuali mereka yang berpesan-pesan untuk kebenaran dan kebaikan. Well said @khiriah17.”
“Terima kasih kak atas teguran. Memang sedih bila ada yang mempersendakan tudung yang dari kecil kita tahu wajib dipakai untuk menutup aurat. Ia bukan pilihan.”
“Wahai Zat yang membolak-balikkan hati, teguhkan hati kami di atas agama MU.”
“Menutup aurat itu wajib, bukan pilihan, ia tuntutan agama. Berhijab dan menutup aurat dengan sebenarnya. Tapi sedih zaman sekarang ramai jadikan hijab atau menutup aurat sebagai fesyen.
Terkini, Noorkhiriah merupakan aktivis masyarakat yang menyediakan perkhidmatan van jenazah secara percuma. Pertubuhan Amal Nur By Khiriah bersama suaminya, Azfaizul Ahtan.
Ads
Bukan itu sahaja, Pertubuhan Amal Nur By Khiriah menguruskan proses memandikan, kafan, solat jenazah sehinggalah ke tanah perkuburan tanpa sebarang caj.
Baru-baru ini dia berkongsi satu pesanan mengenai bab solat. Menurutnya Allah akan tarik Nur pada wajah mereka yang tidak bersolat ini.
Tidak kira lawa atau kacak mana sekalipun terapi tiada guna jika meninggalkan suruhan Allah yang wajib ini. Malah pada wajah juga tidak ada serinya.
Allah juga turut melaknat orang yang tidak solat ini. Solat adalah tiang agama dan apabila sudah diwajibkan, menjadi tanggungjawab kita perlu melakukannya lima kali sehari.
“Amirul Mukminin, Umar Bin Al Khoththob RA pernah berkata: “Sesungguhnya di antara perkara terpenting bagi kalian adalah solat. Barangsiapa menjaga solat, berarti dia telah menjaga agama.
“Barangsiapa yang mensia-siakannya, maka untuk amalan lainnya akan lebih disia-siakan lagi. Tidak ada bahagian dalam Islam, bagi orang yang meninggalkan solat.” Imam Ahmad RA juga mengatakan perkataan yang sama: “Setiap orang yang meremehkan perkara solat, bererti telah meremehkan agama. Seseorang memiliki bahagian dalam Islam sebanding dengan penjagaannya terhadap solat lima waktu.
“Seseorang yang dikatakan semangat dalam Islam adalah orang yang betul-betul memelihara solat lima waktu.
“Kenalilah dirimu, wahai hamba Allah. Waspadalah! Janganlah engkau menemui Allah, sedangkan engkau tidak memiliki bahagian dalam Islam. Kadar Islam dalam hatimu, sesuai dengan kadar solat dalam hatimu.”
Ajal maut jodoh pertemuan ditentukan oleh Allah sejak di luf mahfuz lagi. Sebagai manusia kita hanya mampu merancang dan Tuhan menentukan segala-gala-Nya.
Sudah tentu sebagai manusia kita merencanakan ingin hidup bahagia dengan pasangan sehingga ke akhir hayat, berkongsi suka dan duka dengan dirinya, jika dizinkan mempunyai cahaya mata tentunya kita ingin membesarkan anak bersama-sama serta menyimpul pelbagai pelbagai impian hingga ke hari tua.
Namun dari satu perkongsian di Tik Tok, @ceq_nuroul atau mesra disapa Nurul yang berkongsi kenangan hanya sempat bergelar isteri selama 46 hari saja sebelum suaminya, Muhammad Hafiz meninggal dunia selepas koma lebih sebulan cukup menyebakkan bagi yang mengikuti kisahnya. Dalam satu perkongsiannya, wanita kuat ini berkata, selepas bercinta jarak jauh selama 5 tahun, 11 Ogos lalu dirinya diikat dengan lafaz janji bergelar sang isteri untuk suami dikasihi.
Namun keesokan harinya, 12/8 suaminya yang mesra disapa Bob di kalangan rakan-rakan sudah dikejarkan ke unit kecemasan Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar kerana keadaan pernafasannya tidak stabil.
Akui Nurul dia hanya ingat masalah kesihatan itu cuma biasa-biasa saja tapi suaminya dimasukkan ke red zone. Seharian menunggu, suaminya tidak juga keluar dari hospital dan dirinya tetap menunggu dengan penuh pengharapan agar suaminya kembali pulih dan sedar seperti biasa. Tapi harapan terus menjadi harapan kerana kesekian kali menanti hingga ke malam, suaminya tidak juga keluar dari red zone itu.
“Tapi rupanya Biy, awak tak keluar pun. Awak nak saya tunggu awak dekat Unit Rawatan Rapi (ICU) pula. Tapi masa itu, hati dan perasaan saya dah sangat-sangat serabut. Awak koma Biy. Doktor cakap tidak ada tanda-tanda awak akan sedar dari koma.
“Saya bacakan awak Yassin Biy. Semoga awak terus kuat dan cepat bangun dari tidur awak yang panjang tu. Ramai yang doakan awak Biy. Kawan-kawan, keluarga dan semua yang kenal dengan awak. Saat itu, kehidupan saja jadi tak terurus . Saya rindu awak sangat-sangat. Saya hilang tempat untuk mengadu. Saya hilang tempat untuk bergaduh. Saat itu hanya kain pelekat awak jadi peneman saya selama awak koma. Kain yang last awak pakai. Hari-hari tok suruh basuh tapi saya tak nak. Saya selalu ada dekat awak Biy walau saya tak dapat nak jumpa awak.
Jelas Nurul lagi, setiap hari dirinya menanti di depan wad ICU dengan harapan dapat bertemu suaminya dan mahu melihat suaminya membuka mata tapi dirinya cuma dapat berdiri di depan pintu wad ICU saja kerana tidak diberi kebenaran bertemu oleh doktor. Dirinya mahu suaminya tahu dirinya selalu ada untuk suaminya.
Tapi harapan terus menjadi harapan apabila suaminya disahkan meninggal dunia selepas 45 hari koma.
Kata Nurul, suaminya datang ke Kedah untuk menjadi suaminnya tapi balik sebagai jenazah ke Taiping, kampung halaman suaminya tanpa sempat dirinya merasai kasih sayang seorang suami.
Awak balik Biy sebagai jenazah dan dibawa keluar pada 25 September akibat buah pinggang tak berfungsi, pancreas bernanah, jangkitan kuman serta organ-organ lain dah start rosak.
Dari komen rakan yang mengenali arwah suaminya, arwah ada memaklumkan agar Allah memberinya peluang bergelar seorang suami dan ternyata doanya dimakbulkan Allah kerana mereka dinikahkan pada 11 Ogos lalu.
Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang beriman dan beramal soleh.
Siapa yang pernah dan selalu mandi dengan air limau purut atau nipis pasti tahu betapa segarnya aroma sitrus yang melekat pada tubuh sebaik selesai mandi. Yang pasti ia memang menyegarkan. Mengapa agaknya limau yang diguna pakai dan bukan buah nenas atau belimbing buluh?
Mandi limau purut sering dikaitkan dengan mandi bunga dalam adat budaya nusantara. Pengamal perubatan alternatif ramai menggunakan kaedah ini. Limau mengandungi asid-asid tertentu yang diakui memberi bekas dan kesan yang memudaratkan terhadap fizikal jin dalam tubuh pesakit.
Walaupun tiada nas qat’ie daripada Al-Quran dan hadis akan tetapi ianya boleh dikiaskan dengan sebuah hadis yang mana baginda Rasulullah SAW melarang kita menjirus air panas dan kencing dalam lubang kerana kemungkinan ada jin yang mendiami lubang tersebut.
Kita bukan melihat daripada sudut larangan menjirus air panas atau kencing, tetapi kita melihat sifat kepada air kencing tersebut adalah panas dan tajam.
Maka dikiaskan dengan limau tersebut dengan air panas. Sifat limau adalah tajam dan mengandungi asid yang tertentu dan bau limau tersebut yang mengharumkan, kerana jin jahat amat benci kepada wangi-wangian.
Apatah lagi jika limau tersebut telah diruqyah dengan doa ayat-ayat Al-Quran. Maka ianya sangat-sangat memberi bekas dan kesan yang memudaratkan jin dalam tubuh pesakit atau persekitaran.
Limau purut dikatakan mempunyai anti oksidan yang tinggi, kaya dengan flavonoid dan polifenol yang dikatakan sangat berkesan untuk membantu penyakit jantung dan kanser.
Limau purut kulitnya menggerutu tetapi harumannya memang menyegarkan.
Limau purut mengandungi pelbagai vitamin dan bahan mineral termasuk vitamin C, B1, B2, Sodium, Kalium dan zat besi. Limau juga mengandungi Tannin, Triterpenouid dan Saponin.
Khasiat limau purut juga berfungsi untuk merawat masalah kulit seperti ekzema dan Proriosis. Kulit limau purut tersebut sangat baik untuk darah dan merawat masalah sistem pencernaan.
Sekarang kita dah faham mengapa limau purut sering dijadikan pilihan dalam rawatan alternatif atau rawatan Islam. Sekarang kita cuba sediakan sendiri bahan-bahan mandian yang boleh digunakan untuk mandian di rumah bagi menghilangakn keletihan badan dan menyegarkannya semula.
1. Ambil 10 helai daun limau purut dan hiriskan halus-halus
2. Ambil 5 biji buah limau purut, potong kepada empat bahagian
3. Masukkan kedua-dua bahan tadi ke dalam satu baldi air suam
4. Ramaskan daun limau purut dan perah buah limau purut untuk mengeluarkan airnya
5. Gunakan air tadi sebagai bilasan terakhir semasa mandi
6. Ratakan ke seluruh badan, terutamanya kepala dan rambut
7. Air mandian ini akan membuang toksin yang terkumpul dalam badan anda
Daun limau purut berbau harum dan bau ini membantu melegakan keletihan. Daun dan buah limau purut ini juga membantu pembuangan toksin dari badan dengan baik. Limau purut juga bertindak sebagai antibakteria penghalang bau badan.
Menjadi rutin atau satu kemestian buat kebanyakan kita pergi ke pasar mahu pun pasar raya bagi membeli keperluan rumah dan diri.Namun satu perkara yang...