Masuknya sahaja bulan Ramadan, pastinya ramai berlumba-lumba untuk melakukan sebanyak mana ibadah bagi menambah pahala berganda.
Selain solat wajib dan berpuasa, solat sunnah saat bulan Ramadan juga boleh dijadikan amalan sebagai penambah pahala. Bahkan sebagai penambah keberkatan untuk kehidupan di dunia dan di akhirat kelak.
Semakin banyak solat sunnah dilakukan di bulan bulan Ramadan, maka akan semakin dekat pula hamba dengan Tuhannya. Keberkatan hidup akan semakin dekat dan melekat hingga kesucian diri benar-benar akan diperoleh.
1. Solat Tarawih
Solat tarawih ini memang salah satu solat sunnah yang sangat digalakkan kerana boleh dilakukan pada malam bulan Ramadan saja. Boleh dilakukan 20 rakaat, 8 takaat dan rakaat paling sedikit solat tarawih ini adalah 2 rakaat dengan 1 rakaat solat witir.
Pahala yang didapat juga akan semakin berlipat jika dilaksanakan dengan berjemaah. Walaupun solat tarawih juga boleh dilakukan di rumah terutama sepanajang musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).
Manfaatnya pun ada banyak sekali, termasuk mengampuni dosa diri sendiri, mengampuni dosa orang tua, pahala yang sama dengan pahala ibadah Nabi Muhammad SAW dan masih banyak lagi.
2. Solat Duha
Ads
Solat duha ini juga sangat digalakkan dilakukan sewaktu bulan Ramadan. Hal ini disebabkan kerana keberkatan yang luar biasa akan diperoleh melalui solat Duha. Solat ini boleh dilakukan setelah matahari terbit menjelang salat Zuhur.
Rakaat minimalnya juga hanya 2 rakaat saja. Manfaat dari solat Duha ini boleh digunakan untuk mendapat keberkatan di surga, dan bahkan pahalanya juga sama dengan pahala ibadah Umrah.
3. Solat Qobliyah dan Salat Ba’diyah
Solat sunnah ini boleh dilaksanakan sebelum dan sesudah solat wajib. Solat Qabliyah dilakukan sebelum solat wajib sedangkan solat Ba’diyah dilaksanakan setelah solat wajib. Pada setiap waktu solat memiliki rakaat dan aturan solat Qabliyah dan solat Ba’diyahnya masing-masing. Manfaat salat ini juga mampu digunakan untuk menambah pahala untuk menuju jalan ke syurga.
4. Solat Tahajud
Solat sunnah ini biasa dilaksanakan di tengah malam setelah bangun tidur dan sebelum subuh. Tidak hanya saat bulan Ramadan, tetapi solat ini juga sangat digalakkan dilaksanakan setiap malam. Namun saat bulan Ramadan solat sunnah ini sangat berkesan untuk dilaksanakan.
Ads
Hal ini disebabkan kerana bertepatan dengan waktu sebelum bersahur, dengan minimal 2 rakaat saja, dan tidak dilakukan dengan berjemaah. Namun tetap pastikan sebelum melaksanakan solat, harus sudah tidur terlebih dahulu walaupun hanya sebentar.
Salat Tahajud ini sangat bermanfaat untuk menghindarkan dari berbagai bencana, diringankan hisab, jaminan masuk surga, menenangkan pikiran, menjaga kesihatan, mengangkat darjat, menyinari wajah, serta boleh dimakbulkan doa dan permintaan.
5. Solat Tasbih
Salah satu solat sunnah yang sangat baik dilakukan saat bulan Ramadan. Salat ini sangat digalakkan untuk dilaksanakan setelah solat Tarawih tanpa berjemaah. Namun sebenarnya boleh dilaksanakan pada siang hari atau malam hari. Jika dilakukan pada siang hari, solat Tasbih ini dilakukan 4 rakaat dengan sekali salam. Sedangkan jika dilaksanakan pada malam hari, dengan dua kali salam.
Solat Tasbih ini dilakukan dengan membaca kalimah “Subhanallahu wal hamdu lillahi walaa ilaaha illallahu wallahu akbar” sebanyak 300 kali dalam 4 rakaat, iaitu dilakukan 75 kali tasbih setiap rakaatnya. Tata caranya sama dengan solat sunnah lainnya. Namun yang membezakan adalah bacaan Tasbih yang dilantunkan setiap melakukan gerakan solat.
Ads
Salat Tasbih ini akan sangat berguna untuk mengisi timbangan amal saat perhitungan di akhirat, menjadi penghapus dosa, penghindar kesedihan dan penyakit berat. Bahkan, di surga kelak umat Islam yang melaksanakan solat Tasbih dijanjikan satu pohon kurma.
6. Solat Taubat
Sesuai dengan namanya, solat Taubat ini memang ditujukan untuk memohon sebenar-benarnya keampunan kepada Allah SWT. Digalakkan untuk dilaksanakan saat bulan Ramadan kerana bulan ini telah dibuka seluas-lusanya pintu taubat untuk mohon keampunan.
Solat Taubat ini disarankan untuk dilaksanakan pada malam hari setelah solat Tarawih. Hal ini digalakkan melakukannya dengan lebih tenang waktu dinihari. Bahkan, solat sunnah ini akan membuat seseorang seolah lahir kembali layaknya seperti seorang bayi tanpa dosa.
7. Solat Hajat
Solat sunnah ini memang ditujukan untuk sebuah permintaan. Digalakkan untuk dilaksanakan pada saat bulan Ramadan kerana bagi orang-orang yang berpuasa, segala macam doa akan dikabulkan oleh Allah SWT. Sehingga dengan dilaksanakannya solat sunnah ini, permintaan seorang hamba akan lebih mudah dikabulkan. Solat ini boleh dilaksanakan pada siang atau malam hari dengan tujuan untuk mengambulkan permintaan dan juga menghindar diri dari sebarang kesulitan dalam mencapai tujuan atau permintaan tertentu.
8. Solat Tahiyatul Masjid
Solat sunnah ini memang hanya ditujukan bagi yang rajin mengunjungi masjid. Pahala dari solat sunnah ini boleh dijadikan sebagai semangat, agar saat bulan Ramadan lebih rajin datang ke masjid untuk beribadah. Boleh juga dilaksanakan sebelum melaksanakan solat Tarawih di masjid. Solat ini dilaksanakan dengan 2 rakaat sebelum duduk di masjid tersebut. Tetapi untuk Ramadan kali ini, nampaknya tidak berpeluang untuk melakukan di masjid.
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
‘Dia habiskan seumur hidup untuk kami.’ Anak buat kejutan jadi juruterbang bawa ibu tunaikan haji. Bahagia seorang ibu apabila anak yang dibesarkan berjaya.
Begitulah kasih ibu, tidak pernah berkira dalam membesarkan anak-anak asalkan suatu hari anaknya menjadi insan yang berjaya.
Ternyata penat lelahnya selama ini terbalas bila sang anak membuat kejutan apabila menjadi juruterbang dan membawa dia ke Tanah Suci.
“Dia menghabiskan seumur hidupnya untuk kami dan ini adalah antara impiannya untuk terbang bersama saya pada suatu hari nanti,” kata seorang juruterbang, Abdallah Bahey, 31, apabila videonya tular di media sosial, baru-baru ini.
Menerusi perkongsian videonya, Abdallah dilihat membuat kejutan dengan menyambut ketibaan ibunya di dalam pesawat yang dipandunya menuju ke Makkah untuk menunaikan haji.
Menurut Abdallah, dia bersama rakan-rakannya mengatur kejutan berkenaan tanpa memberitahu ibunya sebelum dia keluar bekerja pada pagi itu.
Momen itu paling tepat dan penuh bermakna apabila hasrat untuk melakukan perkara itu kerana sebelum ini hanya bertugas sebagai pembantu juruterbang di EgyptAir.
“Seperti biasa saya memakai pakaian seragam kerja dan pada hari itu meninggalkan rumah bersama-sama ibu ke lapangan terbang untuk ke Tanah Suci.
“Saya tidak menyatakan perkara sebenar, hanya cakap akan menghantar ibu di lapangan terbang kerana perlu menyertai kru penerbangan EgyptAir ke Kuwait.
Anak Buat Kejutan Jadi Juruterbang
“Bagaimanapun, sebaik saja ibu melihat saya menyambutnya di pintu pesawat, dia kelihatan terkejut seolah-olah tidak menyangka saya berada dalam kapal terbang yang sama,” katanya.
Abdallah yang sebelum ini bertugas sebagai pembantu juruterbang membuat kejutan kepada ibunya bahawa dia kini sudah menjadi juruterbang sepenuhnya dan menerbangkan pesawat itu menuju ke Tanah Suci.
“Inilah impian pertama saya iaitu untuk menjadi juruterbang dan berjaya tercapai dalam tempoh 10 tahun, keduanya ialah ingin membawa ibu menunaikan haji,” katanya.
Bawa Ibu Tunaikan Haji
Abdallah ialah tamat pengajian di Kolej Penerbangan pada tahun 2012 dan menyertai EgyptAir pada 2022.
Sementara itu, ibunya, Amal Shawky, 57, kelihatan tergamam seketika sebaik melihat Abdallah menyambut di pintu masuk kapal terbang berkenaan.
Kedua-dua beranak itu kelihatan berpelukan dan ibunya menitiskan air mata yang disifatkan air mata kegembiraan. – AGENSI
Penularan wabak COVID-19 yang semakin serius dan sangat membimbangkan bukan sahaja di Malaysia tetapi juga seluruh dunia.
Kebimbangan ini disuarakan oleh semua golongan termasuk alim ulamak yang yang turut memberikan pandangan mereka di laman Instagram berhubung pandemik yang berlaku.
Perkara ini dikongsi oleh pelakon, pengacara Mira Filzah yang turut menyertakan posting oleh pendakwah terkenal dunia, Mufti Menk yang memberitahu wabak ini akan menyebabkan dunia kehilangan banyak keturunan generasi.
Bukan itu sahaja, malah jelas beliau yang merupakan Tokoh dari Zimbabwe berkata lebih ramai manusia akan meninggal dunia sebelum menjelang Ramadan ini.
Katanya lagi, dunia akan berubah sepenuhnya akibat wabak ini. Dia turut menggesa negara yang masih tidak menganggap wabak ini sebagai isu serius untuk melihat kesan yang berlaku kepada negara maju seperti United Kingdom dan Amerika Syarikat yang kian lumpuh.
Dan bagaimana kesannya kepada negara dunia ketiga. Jelasnya, bersedia untuk lebih banyak kematian.
Dalam pada itu, Mufti Menk turut menjelaskan dia mengalami sakit tekak dan mengambil keputusan untuk tidak mengimamkan solat Jumaat atas alasan tidak mahu membahayakan umat Islam yang lain.
Malah, dia mengakui baru sahaja pulang dari Australia dan mula mengasingkan diri daripada keluarga kerana tidak mahu mereka turut berisiko terkena jangkitan, malah jelasnya, dia tidak menyapa kedua ibu bapa yang sudah lanjut usia untuk keselamatan mereka. Dan tidak menjejakkan kaki ke masjid kerana situasi semakin memburuk seluruh dunia.
“Saya melihat banyak negara masih tidak melihat ia satu isu yang besar dan serius. Jadi saya mahu memulakan langkah untuk mengumumkan kepada seluruh muslim di dunia, jangan pergi ke masjid.
“Saya tidak mahu berbicara sama ada masjid perlu ditutup atau tidak, ia hanya menyekat dahulu sementara kedatangan ke masjid. Negara saya baru sahaja mengumumkan kes pertama semalam namun saya percaya ramai yang sudah ada simpton jangkitan.
“Sama ada masjid masih dibuka atau tidak, jangan ke masjid terutama golongan tua dan kanak-kanak. Dan saya rasakan tidak masuk akal apabila kita diberitahu, hanya periksa jika ada simptom. Jujurnya, tiada simptom dan kita sudah terlambat apabila mengetahuinya. Saya sendiri merasakan sudah dijangkiti,” jelasnya lagi.
Tokoh Islam itu turut menyatakan pihak pengurusan jenazah perlu membuat persediaan untuk menerima lebih ramai kematian selepas ini. Saya percayakan Allah sepenuhnya, saya percaya kita akan mati. Orang berkata mengapa perlu menangguhkan solat di masjid, namun kita hanya menangguhkan buat sementara waktu untuk mengelakkan wabak ini.
“We’re going to lose a lot of generation, we’re going to lose a lot of our loved ones before Ramadhan. I have a feeling the whole world is gonna change completely, totally. We have to embrace this whole new way of looking at things” . . “I’m talking about the countries that have not yet taken it seriously. These are the first world countries (US, UK) who are saying “we cannot cope”, i really don’t want to see two to three weeks from now when the third world countries forget abt when not being able to cope, its going to be worst than we can imagine. Prepare for many more deaths” . . Something to ponder. Wallahu’alam. Takut, sedih, semua ada lepas tgk video ni. Bayangkan, orang yg berilmu agama tinggi bgtahu apa yg dia rasa, “prepare for more deaths”. Are we ready for that?! My dear 6M followers, please stay at home, muhasabah diri, dekatkan diri dgn Allah, banyakkan berdoa, agar semua akan reda dan jadi spt biasa. This is not something can vanish within 2 weeks time. It’s gonna be longer.. This time around, bukan setakat jaga kebersihan shj, tetapi jaga hubungan kita dgn Allah. We never know when is our turn. Lets do the best and have faith in Allah. #stayathome
Baru saja mendirikan rumahtangga dengan Pensyarah Kanan Jabatan Fiqh & Usul, Universiti Malaya, Dr Rushdi Ramli, 55 perkahwinan penyanyi Dato Nora Ariffin sudah terpalit kontroversi kerana timbulnya dakwaan mereka bukan baru bernikah sebaliknya sudah dua tahun.
Bukan itu saja, wujud juga dakwaan Nora memaksa suaminya menceraikan isteri pertama serta pelbagai tuduhan lain.
Akui terkesan dengan kontroversi perkahwinan yang dibina bersama Dr Rushdi yang juga teman baik arwah suaminya sejak kecil, Datuk Nora memberikan penjelasan sekali lagi di instagramnya berkaitan tuduhan ini.
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani.
Terima kasih buat semua yang saya hormati.
Perkahwinan tidak boleh dipaksa- paksa.Begitu juga dengan perceraian.Tidak ada seorang manusia pun yang berhak untuk memaksa orang lain bercerai tanpa sebab.Itu dosa besar.
Berkahwin itu perkara baik, mendapat pahala, wajar dihebahkan, kerana itulah, saya mengambil keputusan untuk beritahu pada semua untuk mengelakkan fitnah.
Niat saya betul-betul kerana Allah.Tapi lain pula jadinya.Bagitau salah, tak bagitau pun salah.
Sebagai seorang selebriti saya juga berhak untuk tidak berkongsi atau explain everything tentang hal-hal kehidupan peribadi saya, sekiranya tiada keperluan.That’s my privacy.
Sekiranya perbuatan saya salah di sisi hukum Allah, biarlah saya meminta ampun dari-Nya. Dan biarlah para agamawan, aulia yang memberi nasihat pada saya.In Shaa Allah.Saya akan perbetulkan kesalahan saya.
Saya menyeru kepada individu yang sengaja ingin memburukkan kami, please tampil bertemu muka.Mungkin individu ini ada masalah, kita sama-sama bantu.
Saya ingin tahu apa tujuan sebenarnya menyebarkan FITNAH, TUDUHAN yang tidak tepat & berasas ini???Lagipun ini adalah hal kehidupan saya.Kenapa gunakan social media & FAKE ACC untuk sebarkan fitnah?
Alangkah baik kalau DM saya direct.Whats your intention?Kalau bertujuan untuk mencari kebaikan, saya sedia mendengarnya.Tapi kalau bertujuan untuk meruntuhkan perkahwinan saya.Itu adalah hak suami saya.
Hak mutlak seorang suami, tidak boleh dipaksa- paksa. Saya serahkan pada Allah SWT.
Wasalam Nora Ariffin
Isian rohani buat semua peringkat umur, semoga kita KASHOORGA bersama. Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
Dalam Islam seorang isteri dilarang untuk keluar dari rumah tanpa mendapat keizinan daripada suaminya terlebih dahulu.Bagaimanapun timbul persoalan adakah pengecualian dalam larangan itu? Sebagai...