Innalilahi Wainna Ilaihi Rojiun. Salam takziah buat Myra Jijie dan 15 ahli keluarga yang lain akibat dijangkiti Covid-19 baru-baru ini. Tambah perit apabila ibu tercinta menyahut panggilan Illahi lantaran tidak dapat bertahan melawan virus yang menyerang.

Akhirnya ibu menghembus nafas terakhir tanpa seorang pun ahli keluarga di sisi berikutan semuanya sedang dirawat dan dikuarantin. Sedih dan pilu hanya Allah sahaja yang tahu.

Sesungguhnya Allah akan menguji hambaNya sekadar yang termampu olehnya dan ujian itu adalah satu cubaan yang benar.

Firman Allah S.W.T. dalam surah al-Anbiya’, ayat 35 yang bermaksud:

“Tiap-tiap diri akan merasai mati dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.” (al-Anbiya’: Ayat 35)

Artikel berkaitan: “Dihalau Keluar Rumah Oleh Housemate Kerana Positif Covid-19, Pesakit Bukannya Penjenayah!- Abanglong

Artikel berkaitan:  Rupanya Berpurdah Atau Niqab Tak Mampu Halang Jangkitan Covid-19, Mereka Dinasihat Pakai Pelitup Muka  Dr Noor Hisham

Terpanggil untuk berkongsi pengalaman dan detik dikesan positif Covid-19, Myra Jijie telah memuat naik di akaun facebooknya kronologi bagaimana dia sekeluarga diuji dengan ujian berat seperti ini.

Saat masih sihat Myra bersama suami

Boleh share sy izinkan utk create awareness
Covid fighter 1 family
16 org positif
1 meninggal (mak)
Kluster permatang

Maaf banyak gambar di hospital mira dah padam.

Assalamualaikum semua, hari ni genap 20 hari mira di hospital sebab covid, mira da janji dengan semua nak cerita semua kan..ya mira tepati hari ni…harap boleh ambil iktibar dan pengajaran.maaf jika penulisan mira kacau bilau..mira cuba..

22/10/2020
Mak masuk icu
Sebab kaki mak bengkak teruk,overload fluid doc kata

23/10/2020
Katanya mak kena kuarantin sbb ada kes..xpasti buat swab test result negatif.

24/10/2020
Mak dah pindah wad biasa,boleh melawat mak dah.mak ngadu penat ,muka mak bengkak habis

IKLAN

26/10/2020
Besday mak,aku sambut beli bouquet,beli rantai emas kat mak,sebab kali terakhir mak datang ipoh,mak cakap mak teringin nak rantai emas,sedih sgt mak tak sempat pun pakai,malam.tu mak nak fries mcd..mak mkn skit ja,mak kata teringin..tapi mak makan 2-3 fries saja

27/10/2020
Mak masuk icu balik sebab pnafasan mak xok,mak kt icu tp mak nak mee sotong plak,abg beli mee sotong,kak ipar suapkan mak,kmi kena gilir2 naik sbb plawat hanya 2 jam bole jumpa 2 org skli.kami ank2 kena jumpa doc2 mak,sakit mak kami terpaksa rahsiakan p&c

29/10/2020
Mak dah intubate,atas keizinan kami semua,sempat aku cium mak sblm intubate,mintak ampun dengan mak..belai2 mak. rupanya tu kali terakhir dpt syg mak.cium.makk.

30/10/2020
Mak dah koma,keadaan mak dah kritikal,doc mintak kami skeluarga redha jika sesuatu terjadi dengan mak.
Balik tu semua dalam keadaan letih,masa ni aku dgn abg lg sorg dah ada simptom batuk dan demam.

31/10/2020
Abang aku pagi2 dah call,bgtaw mak positif covid utk swab test ke2,hanya Allah saja tahu perasaan aku,meraung nangis2,aku taw dgn keadaan mak yg kritikal,hrpn mak nak baik sgt2 tipis, mak kena transfer ke icu gh penang,makanya tercetus la kluster permatang dari mak aku,sbnrnya kmi pn xthu dtg dri mana,ssungguhnya soalan ni xmmpu aku jwb,sbb covid tu kta xnmpk…klu nmpk snang aku bgtaw dtg dri sapa..

Kak ipar aku org 1st swab mmandangkan dia mmg keja hosp.jd dia pling pantas swab sbb mmg dia tgh kerja time tu,kami plak kena swab 2/11..kak ipar dapat result hari yang sama jgk,sbb contact rapat,jd positif dan ambulan pun dtg ambil.

Time ni org kata dia pncetus..ksian dia..dia pn xtaw apa2..kmi pn xthu dri sapa kmi dpt..covid ni merata ada dlm komuniti kta skrg.asbab mak aku positif smua buat cerita bukan2..xapala..kmi redha..ni ujian buat kmi

1/11/2020
Abg aku no 3 pegi swab test,sbb simptom dia smkin trok..kmi plak kkm mtk swab test 2/11..utk depa prepare kmi kluarga bsr utk swab test..
Abg aku pn positif mlm tu jgk ambulance dtg ambil..

2/11
1 family aku ke kk kulim utk swab test
Simptom aku pling trok
Batuk,demam on off,muntah,sakit dada macam kena tumbuk,nafas xlepas,aku xtggu result dah,mlm tu jgk aku serah diri kt hospital kulim sbb aku xleh bnafas,dlm brapa jam.hosp kulim transfer aku ke hosp sultanah bahiyah alor star

3/11/2020-5/11/2020
Suhu aku 39,oxygen aku xcntik.kena tambah darah sbb hb jd 7,kena pakai gas,malam tu jugak aku kena transfer icu HSB baru,oxygen aku drop trok.malam tu jgk doc buat penerangan nak intubate aku.dia mtk no suami aku utk inform smua in detail..aku dah ngis2 merayu kt doc..xnk kna intubate mcm mak,aku msih bole lawan.aku nk cuba lawan..

6/11/2020
Abg aku plak ke icu,sama stuasi mcm aku,oxygen drop,ssungguhnya covid ni sgt jahat,mcm2 dia serang aku n abg aku..sementara tu family aku skit demi skit kena hntr ke HSB lama sbb positif..baby 4 bln ank kakak aku pn positif

Myra dibawa ke ICU

8/11/2020
9.13 pagi,mak dah meninggalkan kami untuk selamanya,mak dah lawan 8 hari,mak dah xmmpu,..mak dah penat,pling sedih buat keluarga aku,kmi sorg pn xbole blek tgk mak,smua kt hosp sbb covid.

Tggl suami dgn ank2 buah 3 org ja ngatif,tp xbole kluar sbb kuarantin,sedih sgt.pakai wakil buat pngecaman jenazah mak,kubur pn xbole tgk.smoga mak tenang dsana..Al-fatihah

Dan aku di icu selama 2 mggu,berperang dengan sakit,kena isolate sorg2 dlm blik,sdgkan org lain kt icu dduk luar katil bnyk2.boleh kata cond aku sgt2 x ok. Bole refer post2 di gambar..penat 2 mggu tu Allah sja thu..hri2 aku bperang sgn sakit.

16/11/2020
Alhamdulillah akhirnya aku recover,dah kena transfer ke hsb lama..wad biasa,skarang dlm proses recover,dpt dduk sblh suami..dia positif swab test ke2 hri ke 14..ank2 buah 3 org tu power..smpai skrg ngatif..immune pling power

Keluar dari ICU

21/11/2020
Hri ke 20,doc cakap klu 21 hari aku bole.balik dh,mudah2an amin,1 je nk pesan buat org dluar sana..bila ada teman2 sdara mara kena c0vid,shrusnya kita support emosi diorg,bukan kta tokok tambah cerita,buat fitnah yg xbtl psl org positif,nk thu dgn skit je cerita tmbh2 ni bole buat emosi psakit down,sbb tu psakit covid jika ada fmly depa bg dok 1 fmly utk support emosi sesama kmi..

Alhamdulillah family aku skrg smua dh ngatif
Abg aku,kak ipar discaj esok..aku n suami maybe ahad ni.
Lain2 smua awl lg dh discaj..recover cepat.covid ni xda ubat pn bg yg xda simptom..bg aku yg dok icu..ada ubat2 yg aku dpt..xbole bg information p&c.

Aku hrp kwn2 kt luar sana,follow lah sop,tak penting xperlu keluar,aku xcerita detail sgt spnjg aku sakit,p&c..apa aku ckp..covid ni real..mmg sakit sgt,xbole nk ucap perasaan sakit tu mcm mana.

Allah maha mengetahui, stop spreading false news, stop la fitnah pesakit2 covid, selagi kta x kena, kta x rasa siksa tu macam mana..jd tlg la bg moral support kt mereka..itu shj dh ckup.

Saat di intubate

Tlg pakai mask,cuci tgn dgn kerap,kekalkan jarak 1 meter,dan jaga sop…
Skian karangan dari pesakit covid

Terima kasih buat smua staff nurse/doktor2 icu hospital sultanah bahiyah yang menjaga aku dengan baik skli, mndikan aku,urut aku, sikat rmbut aku,ikat rmbut aku.. Ya Allah baik sgt depa, kalah hosp swasta taw.

Terima kasih staff nurse dan doktor hspital sultanah bahiyah lama sbb jaga aku sepanjang kat wad biasa..alhamdulillah depa smua ikhlas buat kerja depa. Aku hrp aku mmpu tlg depa dgn bg awareness kt smua org psl covid.

Family is everything bila jd cmni kmi sling mnyayangi,saling support sesama kami,mgkin ksih syg mak buat kami adik bradik rpt mcm ni..

Al-fatihah mak rogayah bt md desa
Sehingga hari ni msih blm tgk kubur mak
Rindu yang tak terucap…

Kashoorga : Pihak portal tidak melakukan sebarang suntingan maklumat pada nota yang dimuat naik oleh Myra Jijie. Sekian harap maklum.

Kredit foto : Myra Jijie Facebook