Setiap ibu bapa pastinya mahu melihat bayi yang dikandung selama sembilan bulan lahir dalam keadaan sihat dan ceria. Namun siapalah kita mahu menolak ketentuan Illahi. Siapa sangka bayi yang dilahirkan meninggal dunia selepas sehari meihat dunia ini. 

Bayi milik Tahfiz Muda bersuara merdu (mengalunkan ayat Al-Quran) Muzammil Hasballah dari Indonesia ini pergi sebaik kelahirannya ke dunia ini.

 

View this post on Instagram

 

Alhamdulillah… Welcome world my 2nd Princes @ruhighumaisha ⠀ Lahir di Bandung, Selasa, 3-Sep-2019, 3-Muharram-1441, 8:36 am, 3.45 kg, 49 cm, normal. ⠀ @khadijahhaura udah jadi kakak ni… Makasih Sayang @soniaristanti udah berjuang buat putri2 kita. Jarak mereka dekat, Bunda hebat, moga makin disayang Allah. ⠀ Jazakumullah khayr Gurunda kami Kyai @aagym buat doanya. Haturnuhun buat Bu dr. Widiyastuti, HQD, Sp.OG, M.Kes, MH.Kes, yg udah sabar dampingi hamil-lahiran sampe anak kami dua. ⠀ Makasih juga buat @JasmineMQmedika, Klinik Ibu & Anak yang recommended banget di Bandung. Pelayanan ramah n professional, berkah n adem terus dengan murattal Qur’an 24 jam. ⠀ ‎أَعُوْذُ بِكَلِمَاتِ اللهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانِِ وَ هَامَّةِِ وَ مِنْ كُلِّ عَيْنِِ لامَّةِِ ⠀ Mohon doa ya teman2 semua… ⠀ #muzammilhb

A post shared by Muzammil Hasballah (@muzammilhb) on


Sebagai ibu bapa dan hamba-Nya dilihat Tahfiz Muda ini begitu tenang sekali menerima berita kehilangan anak kecil yang dberi nama Ruhi Gumaisha.

Malah dalam perkongsian di laman sosial Instagram Tahfiz Muda ini memaparkan majlis pengebumian anaknya yang dilahirkan secara normal itu dalam suasana tenang dan damai sekali.

IKLAN

Bukan itu sahaja beliau juga turut mengimamkan solat jenazah untuk puterinya itu. Mendengar alunan bacaan seakan dapat meneka betapa sedihnya hati bapa ini atas kehilangan, tetapi reda dengan segala yang ditentukan oleh Allah SWT.

Sebaik muat naik video berkenaan yang ditonton 3 juta warga net serta lebih 30 ribu komen, Tahfiz Muda ini mendapat respon dari netizen termasuk rakan selebriti.

Masing-masing memberi kata-kata semangat dan tidak puts-putus memberi sokongan dan doa buat keluarganya.

IKLAN

shireensungkar إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ

geubrie Innalillahi wainnailaihi rojiun, yg tabah muzammil dan sonia semoga dikumpulkan kembali di surgaNya amin

takdirferiza Sabar syaikh @muzammilhb ……insyaallah sudah ada yg menunggu ayah bunda di pintu syurgaaa….

IKLAN

alakaucay Aamiin ya Rabb…. Semoga Allah melimpahkan ketabahan dan kesabaran untuk Muzammil, Istri dan keluarga sebagai yang berhak melalui ujian keimanan ini… aamiin

a.wahabtahir May Allah give u sabr and bless with more beautiful kids

faisalazharahap Aamiin y Allah, sabar dan ikhlas untuk Bang Muzammil dan Istri, kelak bersama berkumpul kembali di surga Allah..

KREDIT FOTO: INSTAGRAM MUZAMMIL HASBALLAH