
Soalan:
Assalamualaikum Ustaz,
Apa hukum seorang suami menegur isterinya dengan satu patah perkataan, lalu si isteri membalas dengan banyak perkataan?
Jawapan URK:
Wa’alaikum salam
Itu lumrah.
Tapi jika suami tak suka, boleh sahaja diluahkan dalam suasana tenang dan harmoni.
Berbincang, luah apa yang terbuku di hati; kedua-dua suami dan isteri.
Perbincangan perlu diurus dengan baik. Seorang bercakap dan seorang dengar; BUKAN dua-dua cakap serentak.
Masalahnya apabila si suami susah nak bercakap, susah nak menyatakan apa yang dia mahu atau apa yang dia tidak mahu; lalu si isteri terpaksa mengagak-agak; ini semua akan menyebabkan timbul salah faham, kekecewaan dan kemarahan oleh kedua-dua belah pihak.

Isteri pula, musibah segala musibah jika dia suka melawan, tunjuk pandai, tidak mahu merendah diri dan tidak mahu mendengar cakap suami.
Keadaan seperti ini semua perlu diperbetulkan bagi memastikan rumah tangga harmoni dan tenteram.
Barakallahu fikum.
SUMBER: PENDAKWAH BEBAS, USTAZ RIZA KAMARUDDIN
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
Syeikh Zainul Asri Kongsikan Satu “Doa Mahal”, Doa Agar Kita Sempat Bertaubat Sebelum Mati

Dalam dunia yang menuju semakin menuju ke penghujungnya ditambah ujian wabak penyakit Covid-19 yang mengakibatkan ribuan sudah meninggal dunia, sudah pasti kita mahukan pengakhiran yang baik dalam kehidupan kita.
Justeru itu, semakin ramai yang “mencari” ilmu-ilmu sebagai bekalan di akhirat kelak di mana menuntut ilmu diperlukan oleh manusia untuk mencapai kebaikan di dunia mahu pun di akhirat.
Firman Allah SWT dalam surah al-Taubah yang bermaksud: “Tidak sepatutnya bagi mukminin itu pergi semuanya (ke medan perang). Mengapa tidak pergi dari tiap-tiap golongan di antara mereka beberapa orang untuk memperdalam pengetahuan mereka tentang agama dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali kepadanya, supaya mereka itu dapat menjaga dirinya ” (Surah al-Taubah ayat 122) dan sabda Nabi SAW: “Menuntut ilmu itu wajib bagi setiap kaum muslimin” (Hadis riwayat al-Imam Ibnu Majjah).
Berdasarkan dalil-dalil yang disebutkan, maka jelas tuntutan mencari ilmu itu adalah wajib bagi seluruh umat Islam baik muslimin mahupun muslimat.
Dalam pada itu, dari satu perkongsian ilmu oleh Al-Fadhil Tuan Guru Syeikh Zainul Asri Haji Mohamad Romli yang merupakan Mudir Pusat Pengajian Darul Hadis, Yayasan Paksi Kedah mengenai “doa mahal” iaitu doa agar sempat bertaubat sebelum mati.
Jelas Tuan Guru Tuan Guru Syeikh Zainul Asri, doa ini diajarkan oleh gurunya dan sejak itu dirinya tidak pernah terlupa untuk membacanya.
Doanya juga amat ringkas dan boleh kita amalkan bersama-sama.
Doanya berbunyi begini:-
Allahummarzuqna qoblal mauti taubah
(Wahai tuhan tolong rezeki pada kami, sebelum kami mati kami sempat bertaubat).

Wa’indal mauti syahadah
(Ketika kami mati kami mendapat kesyahidan)
Waba’dal mauti jannatan wana’ima
(Selepas kami mati, kami mendapat syurga dan nikmat syurgaMu)
Bacalah doa selepas solat dan boleh juga sebelum kita melelapkan mata. Semoga kita semua meninggal dalam khusnul khotimah. Aamiin. Sumber : Tik Tok Kasturi_878
https://www.tiktok.com/@kasturi_878/video/6999451757625478427?lang=en&is_copy_url=0&is_from_webapp=v1&sender_device=pc&sender_web_id=6973624686812366338
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
‘Saya Bertuah Kami Dapat Kekal Hidup Bersama Hingga Akhir Hayatnya.’ Suami Anggap Rohana Jalil Wanita Terbaik

Isi Kandungan
Toggle‘Saya bertuah kami dapat kekal hidup bersama hingga akhir hayatnya.’ Suami anggap Rohana Jalil wanita terbaik dalam semua aspek.
Terharu apabila seorang suami amat menghargai isterinya dan menganggap arwah adalah wanita terbaik sepanjang bergelar suami dan isteri.
Salam takziah buat suami dan seluruh keluarga allahyarhamah Rohana Jalil. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosanya dan menempatkannya dalam kalangan orang beriman.
Artikel Berkaitan:
Saya Bertuah Kami Dapat
Memetik laporan Harian Metro, suami allahyarham Rohana Jalil iaitu Jahangir Khan, 66, menyifatkan allahyarham isterinya sebagai wanita terbaik yang menjadi suri hatinya sehingga ke akhir hayat.
Menurut Jahangir yang juga pesara polis, keperibadian isterinya adalah terbaik walaupun mereka bersatu dari dua latar kerjaya berbeza, namun kekal hidup bersama selama 40 tahun.
“Apa yang saya boleh rangkumkan mengenai keperibadian arwah isteri, dia adalah terbaik dalam semua aspek. Saya bertuah kami dapat kekal hidup bersama sehingga akhir hayatnya.
“Walaupun kami sibuk dengan kerjaya masing-masing iaitu saya sebagai anggota polis dan dia penyanyi, namun kehidupan rumah tangga kami bahagia kerana sikapnya yang baik,” katanya.

Kekal Hidup Bersama Hingga Akhir Hayatnya
Ditanya bila dia menyedari isterinya kurang sihat, Jahangir yang sudah enam tahun bersara menjelaskan bahawa dia mula menyedari hujung tahun lalu apabila melihat tubuh Rohana semakin kurus.
“Apabila melihat tubuhnya semakin susut dan kurus, saya ada mengajak arwah ke hospital untuk melakukan pemeriksaan, tapi dia menolak tidak mahu pergi dan memberitahu tiada apa-apa.
“Sehinggalah pada April lalu apabila dia sudah sakit, saya terus bawa ke hospital dan doktor memaklumkan arwah mengalami kebocoran usus. Selama dua bulan saya bersama anak-anak dapat menjaganya,” katanya.
Suami Anggap Rohana Jalil Wanita Terbaik
Dalam masa yang sama, Jahangir juga bersyukur tiga anak perempuannya sudah boleh hidup berdikari.
Katanya, dia akan menghabiskan sepenuh masanya selepas ini bersama anak-anak.
Jenazah Rohana yang meninggal dunia di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) jam 11.33 malam tadi dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ2, di sini, jam 11.45 pagi, hari ini.

Baca Di Sini:
Bertuah Ibu Ada Anak Yang Baik, Beruntung Anak Dapat Berbakti Kepada Ibu Yang Tua & Uzur
Kashoorga: Semoga keluarga arwah tabah meneruskan kehidupan mendatang.
Sumber: myMetro
Follow kami di Facebook, Website, Instagram dan YouTube Kashoorga untuk mendapatkan info dan artikel-artikel menarik.
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI
Ini Rupanya 6 Jenis Tentera Iblis Bersama Godaan Maha Dahsyat Untuk Bawa Manusia Ke Neraka

Iblis adalah makhluk yang diciptakan oleh Allah daripada api. Iblis juga merupakan musuh manusia yang nyata.
Allah turut berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 208 yang maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Agama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata.
Tipu daya iblis merupakan helah yang sangat dasyat lagi menyesatkan. Iblis telah bersumpah kepada Allah untuk menyesatkan umat manusia sehingga ke hari kiamat untuk bersama-samanya berada dalam neraka.

Ada enam peringkat godaan iblis dan syaitan yang telah disebut oleh Imam Ibnu Qayyim secara umum dan ringkas iaitu:
Pertama: Berusaha mengkafirkan manusia dan menyuruh manusia melakukan perbuatan yang syirik kepada Allah.
Kedua: Peringkat bid’ah (ciptaan baru ibadah) yang mana mereka berusaha untuk menjadikan manusia lebih suka mencipta perkara bid’ah dan beramal dengannya lebih daripada melakukan amalan sunnah. Jika bisikan ini gagal maka Iblis akan beralih kepada peringkat yang ketiga.
Ketiga: Iblis mendorong manusia melakukan maksiat dan membuat dosa besar serta mengingkari perintah Allah. Jikalau gagal, dia akan pergi ke peringkat yang keempat.
Keempat: Peringkat melakukan dosa-dosa kecil. Iblis akan berusaha untuk mendorong manusia melakukannya serta menjadikan manusia itu memandang kecil akan dosa-dosa ini. Jikalau manusia berjaya mengelaknya, dia akan pergi ke tahap kelima.
Kelima: Iblis akan berusaha menyibukkan manusia dengan hal ehwal yang harus sehinggakan mereka lalai dan menghabiskan waktu dengan perkara tersebut.
Keenam: Iblis berusaha menyibukkan manusia dengan amal ibadah yang kurang utama lalu tertinggalah dan terlupalah yang paling utama seperti melakukan puasa sunat dan lupa untuk qada puasa Ramadan.
Iblis tidak akan putus dan berhenti untuk menggoda manusia dari segenap penjuru. Andai jalan yang dilalui oleh manusia hanya empat iaitu kanan, kiri, depan ataupun belakang nescaya mana-mana jalan yang dilalui maka Iblis akan sentiasa menunggunya.
Hanya orang yang beriman dan beramal soleh dengan melakukan setiap pekerjaan ikhlas kerana Allah akan terselamat daripada godaan Iblis.
Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Hijr ayat 39 dan 40: (39) Iblis berkata: “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya, (40)” Kecuali di antara zuriat-zuriat Adam itu hamba-hambaMu yang dibersihkan dengan keikhlasan”.
Di dalam Athar Salafussaleh, mereka menamakan tentera-tentera Iblis dalam kalangan syaitan kepada beberapa nama. Jadi marilah kita kenali mereka supaya kita sentiasa berwaspada akan setiap tipu daya makhluk durjana itu.
1. Tsabr
Ditugaskan untuk menghasut manusia yang ditimpa musibah. Dia akan menghasut mereka yang ditimpakan musibah oleh Allah supaya berlebih-lebihan dalam bersedih sehingga mereka tidak reda akan ujian Allah. Contohnya berlebih-lebihan meratapi kematian seseorang.
2. Al-A’war
Ditugaskan untuk menyuruh manusia melakukan zina dan menganggap perbuatan zina itu seperti dosa-dosa kecil. Al-A’war juga yang menghiasi perempuan-perempuan ajnabi supaya kelihatan lebih cantik dan menarik di mata lelaki-lelaki ajnabi. Contohnya seorang suami akan melihat isterinya hodoh berbanding perempuan-perempuan lain yang haram baginya. Begitu juga sebaliknya.
3. Miswath
Ditugaskan untuk menyuruh manusia membawa cerita dusta dan juga berita-berita palsu. Ini banyak terjadi di zaman yang serba canggih yang mana mereka dengan mudahnya memviralkan sesuatu berita tanpa mencari kebenaran terlebih dahulu sehingga mengaibkan seseorang.
4. Daasim
Ditugaskan untuk menyelinap masuk ke dalam seseorang yang menemui keluarganya lalu dia akan menampakkan cela mereka di matanya sehingga membuatnya marah.

Daasim juga memecah-belahkan hubungan kekeluargaan dengan menyusupkan keaiban suami ke mata isteri dan juga sebaliknya sehingga berlakunya perpecahan dan pergaduhan antara suami isteri dalam hubungan rumah tangga.
5. Zaknabur
Ditugaskan untuk menggoda manusia di pasar-pasar bagi menghasut pembeli dan penjual. Bagi pembeli, Zaknabur akan menghasut supaya berbelanja boros melebihi kemampuan sehingga berlakunya pembaziran. Bagi peniaga pula, Zaknabur akan menghasut supaya menipu dalam urusan perniagaan.
6. Khanzab
Ditugaskan untuk menggoda manusia ketika mereka mengerjakan ibadah solat. Khanzab akan menyelinap masuk ke dalam hati-hati orang yang sedang mengerjakan solat supaya mereka tidak khusyuk dan lalai akan rukun dan syarat sah solat.
Insya-Allah penulisan yang akan datang Dr Hadi akan menerangkan pula mengenai tipu daya Iblis dan syaitan di dalam beribadah.
Semoga penulisan ini memberi manfaat dan panduan kepada pembaca untuk mengenali musuh-musuh manusia yang nyata.
***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) ialah Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (Usim). Beliau juga merangkap Panel Rujuk Nadwah Ulama dan Ilmuan Malaysia, YADIM.
SUMBER: MSTAR
Insya-Allah, kita download seeNI sekarang ya?
KLIK DI SEENI