Kalau sudah jodoh tidak ke mana. Walau di gunung atau lautan, jika ia sudah tertulis di lukh mahfuz, pasti akan bertemu juga.

Begitulah digambarkan kisah percintaan pasangan ini yang menyaksikan hutan menjadi saksi cinta antara mereka.

Menulis perkongsian di laman sosial Facebook Aty Razali, kisah cinta pasangan ini yang sangat ‘sweet’ menjadi inspoirasi buat pasangan lain yang mencari cinta halal.

Ayuh, ikuti perkongsian ini

“Jumpa Jodoh di Hutan “

07.03.2020-First jumpa masa naik Gunung.
15.5.2020- Bawa kahwin
04.07.2020- Merisik
29.8.2020-Nikah PKP
29.9.2020-Genap sebulan nikah tapi punah harapan mahu jumpa sebab 29.9.2020 Start PKPDB

Di jadikan cerita bulan Feb saya open trip naik Gunung Minitinduk. So saya cari la team sapa-sapa yang mahu naik.Jadi dia ni ( suami ) orang paling last full trip kami 10 orang.

IKLAN

Mula-mula dia tidak mahu join sebab ada program lain.Tapi tingal beberapa hari saja lagi date mendaki dia Wasap untuk join.Oh ya dia ni kawan FB, tak tahu bila kami jadi friend FB.

7.3.2020
First jumpa masa register.masa tu semua ok cumanya biasa la kalau orang otai-otai hiking ni laju-laju. kami yang bilis-bilis je la ni paling belakang la so tak sempat kami jalan hiking sama-sama.

Ada la satu adegan ni kan,masa turun bukit saya nampak dia dari jauh perati ja saya masa turun tu. Hairan juga napa dia perati kan jadi lepas kahwin hari tu tanya la napa perati ja masa turun bukit hari tu? Guyss mau tau dia cakap apa? Dia bagitahu, kau pendek,gayat tapi mahu juga hiking-hiking. Dia hairan, macam mana saya boleh jadi ketua hiking.

BILA JATUH CINTA?

Kami tak bercinta sebab singkat perkenalan ni. Musim PKP Mac-Mei tu kami selalu wasap pasal covid.(maklum la dia cikgu,duduk rumah sebab sekolah tutup, saya pula kerja hospital so sah-sah dia banyak tanya pasal perkembangan kerja masa covid ni menular. Banyak masa dia hadap handphone.

Hikmah juga Covit19 dan Pkp ni sebab jumpa jodoh

15.5.2020.
Tidak tahu macam mana tiba-tiba saya boleh taip mesej, “jom kawin” dalam masa yang sama saya bercerita dengan kawan 1 kerja bab kawin.

Tiada angin tiada ribut tiba-tiba bawa kahwin tapi dia terima juga.Bulan 7 selepas merisik saya ada tanya la kenapa terus bagi jawapan terima untuk kawin. Kamu tahu dia jawab apa?

Dia cakap risau kalau dia yang dulu cakap kahwin tapi saya menolak.Tapi bila saya sudah buka mulut kahwin terus dia terima. So gaiss untuk sapa yang ada hati dengan orang itu, cakap ja.Terima tidak terima itu belakang kira. Mana tau orang yang kita suka itu pun ada hati perasaan dengan kita tapi malu je mahu cakap.

Niat saya dulu hiking bukan mahu mencari jodoh, tidak pernah terlintas mahu jumpa jodoh masa hiking sebab lebih ke arah ubah suasana hidup baru. Bosan dengan aktiviti harian. Balik kerja-rumah-kerja.Bosan tu Tuhan saja la yang tahu.

7 tahun kerja hari-hari hidup dengan suasana hospital. Jadi tahun 2019 mula join team hiking. Memang best bila sudah teroka alam ni. Berbaur perasaan.susah mahu cakap. Macam terbuka sikit minda tengok kehijauan.

Asal ada masa mesti masuk hutan.Tapi itu la perancangan Tuhan siapa yang tahu kan. So gud luck untuk sapa yang belum bertemu jodoh. Sangka baik dengan Tuhan.Kalau pun balik-balik kecewa putus hubungan di tengah jalan tapi jangan sampai sangka buruk dengan Tuhan, tidak baik itu.

So today 29.9.2020 happy1 month anivesari Aty & Junjun.
Doakan kami bahagia kekal ke akhir hayat amin
#Santaihiker
#JodohHiking
#JodohGunung
#GunungMinitindukKotamarudusabah

Sumber: Aty Razali